BIKA SZEME #5


27/01/2017 – 14:29 | Feltöltötte:

Újabb ötös az asztalnál, próbáltunk szintén vegyes felállást leültetni, életkorok, stílusok szerint a magyar rap szcénából.

RH – Hova pozicionálnád magad a magyar hiphopban? Mennyire vagy elégedett az erkölcsi, anyagi megbecsüléseddel? Ha, ma kezdenél bele a emszízésbe, csinálnál e valamit másképp, vagy jobban odatennéd e valamelyik területen? Egyáltalán a mai mikrofonos tömegben hogyan lehet érvényesülni, szerinted?

15937067_671837339651188_7381934434484013747_o

NORBA – Az mc-k azon csoportjába helyezném magam, akik mindenféle kényszeresség nélkül megmaradtak az örömzenélés mellett. Nem a zenémből kell eltartani magam vagy a családom, így a rap nem élet-halál harc számomra. Megbecsültnek érzem magam, hiszen akikhez beszélek, értik a lényeget.  Nem fordítok túl sok időt az előadói tevékenységem menedzselésére, ez az anyagi bevételemmel egyenesen arányos: fagyipénz. Ha ma kezdeném a reppelést ugyanezzel az életfelfogással, ugyanezekkel a célokkal, semmit sem csinálnék másként. Szerintem ma kezdőként nehezebben lehet érvényesülni annak ellenére, hogy sokkal több a lehetőség és sokkal gyorsabb a világ, rengeteg csatornán tudod magad promózni pillanatok alatt, de túl nagy már a tömeg, amiből kitűnni csak nagyon egyedi produkcióval lehet. Pár kattintással worldwide fame-re tehetsz szert, azért ez 20 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.

BIO – Yo! Igazából én totál elégedett vagyok a helyzetemmel. Mondhatni pályakezdő vagyok de egyre többen pörgetnek, és ez igen jól esik. Nem mondom, hogy nem élnék szívesen csak ebből, de ha már elhívnak egy buliba, azt is nagy elismerésként könyvelem el. Természetesen nem mondok nemet a ropogós bankókra ha úgyvan, érted… C.R.E.A.M. De sose az volt az első! Azért csinálom, mert ez vagyok én és nem is csinálnék semmit másként! Az utat végig kell járni mindenkinek. Ez így volt régen, és így van ma is! Meg azért egy kis tehetség sem hátrány..

HRK – Elég összetett és szerteágazó ez a kérdés, szóval megpróbálok sorrendben és egyszerre csak egy dologra válaszolni. A magyar hiphop berkein belül én a feltörekvő – bár egy ideje stagnáló pozícióban lévő- nemzedékbe sorolnám magam, mind a koromból, mind a munkásságomból adódóan.
Az erkölcsi megbecsülésemmel teljes mértékben elégedett vagyok, bár azt gondolom, hogy azoknak az embereknek a nagy része, akik ismernek annyira, hogy erről beszélhessünk, vagy nem a zene miatt ismert meg, vagy már nem csak a zene/bulik miatt találkozunk. Erről nagyon sokat tudnék beszélni, de most maradjunk annyiban, hogy úgy érzem, megbecsülik amit csinálok. Az anyagi megbecsülésre annyit mondanék, hogy nem számottevő az az összeg, amit el lehet kérni egy fellépésért, de én személy szerint nem is ezért csinálom. Két rövid sztorival tudnám jellemezni ezt az egészet. Egyszer Székesfehérvárra hívott minket fellépni a Raktár Krú, nem úgy sült el a buli, ahogy tervezték, nem nagyon volt vendég, de a végén a saját sörpénzükből akartak kifizetni. Nagyon korrektek voltak, ott úgy éreztük, hogy megbecsülik amit csinálunk. Szintén jóleső dolog volt, amikor a Dürer Kertben Bankos mosolyogva bólintott a fellépés után és kifizette azt az x összeget. Szóval igen, elégedett vagyok.
Ha ma kezdenék bele a szövegelésbe, szerintem semmit nem csinálnék másképp. Semmivel nem lennék megfontoltabb, hiszen ugyanúgy fingom sem lenne semmiről. Ugyanúgy meg kéne élnem azokat a dolgokat, amiket az elmúlt pár évben, hogy így lássam ezt az egészet, ahogy ma látom. Amikor elkezdtem, nem gondoltam arra, hogy elkezdek valamit, csak érdekelt, tetszett és csináltam. Ezt ma sem akarom másképp csinálni. Ugyanekkora tömeg volt akkor is, és ugyanúgy tele volt az internet névtelen mc-kkel. Ebben a közegben szerintem egyféleképpen lehet érvényesülni, és ezt nem is kell túlbonyolítani. Oda kell tenni rendesen, ennyi.

RA – Nem tudom magam hova bepozicionálni, teljesen underground mc-nek érzem magam, és nem hinném, hogy másképp csinálnék akármit is, én ezt élem és nem csak zenélek, a rap nem abból áll hogy zeneileg bepózerold magad, akik ezt csinálják azok nem “repperek”, csak muzsikusok. Gondolom most is, ahogy mindig is volt, nagyon egyszerű érvényesülni ha tehetséges vagy, vagy ha a jó segget nyalod!

SISKA FINUCCSI – Nem szeretném saját magamat rangsorolni. Ami bizonyos, hogy elég hálátlan szakma a miénk anyagi és erkölcsi téren egyaránt. Sok mondvacsinált előadónak sokkal nagyobb megbecsülése van, mint amit megérdemelne, és az eredeti értéket képviselő Emszik/Djk/Beatmakerek szakmai alázatát és elhivatottságát pedig nem díjazzák.

RH – Szerinted egy MC-nek mennyire kell megfelelni a hallgatóságnak, értem azalatt, hogy egy kedvelt, szétlájkolt trekked mennyire van hatással a jövőbeli munkáidra? … hogy direktbe még több ilyet csinálj, hiszen ezt az oldalamat szeretik a legjobban, vagy épp pont telibe szarod, és azt a vonalat viszed , amit csak Te szeretnél. Jó példa erre a DSP, hisz ők teljesen új utakat járnak a korábban megszokotthoz képest, sokan be is támadják emiatt őket. Hosszútávon kérdés lehet, hogy visszatérnek e a régi “telepi” hangzáshoz több rajongóval, vagy maradnak a newschoolos dolgokon kevesebb “támogatóval”…

BIO – Magamon kívül én nem akarok megfelelni senkinek! Nincsenek oldalaim, minden sorom, minden zeném én vagyok és az élet inspirálja nem a lájkok. Aki tud azonosulni vele gondolom az is járt már hasonló cipőben. Kívánom az építő kritikát, mert az visz előre, de azt csinálom amit szeretek, amihez értek, amíg tehetem. Amúgy meg nem érdekel hogy ki mit gondol rólam,… érted, …vagy hogy ki mit mond, mit hogy kéne csinálnom stb. Szarom le! Hogy egy jóbarátom idézzem “Alakul a brand, tőlünk távol áll a trend” oszt ennyi!
A példához: Minden bizonnyal mindenki alakul, változik itt a külső behatásokra. Vágyik az újra, többre, poppra vagy én nemtom, te.. Én olyan zenéken nőttem fel, amikre már akkor tombolt a műfaj amikor még nem is éltem, (Made in USA főleg) a mai degeneráció, aki “raper” nem is ismeri ezeket, vagy ennek az egésznek a mivoltját. Én is egy generációt elcsúsztam szerintem. Elképzelni se tudom, hogy valaha stílust váltsak még a jobb élet reményébe se, … vágod!

RA – Hát, … amennyiben a hallgató életéről akar írni, akkor kurvára meg kell felelnie, de szerintem az igazi MC-t hagyni kell kibontakozni, milyen fasza már amikor magadra ismersz egy zenében, és ez csak akkor érvényesül amikor az MC azt adja ki magából, ami éppen van benne, a DSP egy tökéletes példa erre, Én mindig is pozitívan álltam az újításaikhoz, nem hinném, hogy ha valaki új vonalakat mutat, az azt jelenti, hogy a régieket elveti, egyszerűen mi is emberek vagyunk, akik fejlődnek és képesek új dolgokat adni a régiekhez.

NORBA – Soha nem KELL senkinek megfelelni, ez már önmagában egy kényszeres cselekvést kíván, ami messziről bűzlik. Rengeteg szempont létezik, amit figyelembe veszel és mérlegelsz, miközben haladsz az úton. Általában előre. Ha mindig ugyanazt a recepted főzöd, bármennyire jól is sikerül, egy idő után az is unalmassá válhat. Egy művész életében fontos, hogy időről időre kísérletezzen és megújuljon. Idegenben bevágni a gólokat, az annyit tesz, hogy tökéletes a belső egyensúlyod és magabiztosan mozogsz bármilyen terepen, amivel azonosulni tudsz. Ez az igazi művészet.

HRK – Egy mc-nek nem kell megfelelnie a hallgatóságnak, a hallgatóság keres megfelelő mc-t. A támogatók is megfelelő mc-ket keresnek, vagy olyanokat, akiket megfelelően lehet módosítani. Ha van egy zeném, amit jobban kedvelnek az összes többinél, annak nyilván nagyon örülök, de ez maximum annyiban befolyásol, hogy azt biztosan elviszem minden fellépésre, mert tudom, hogy szeretik. Ha akarnék sem tudnék ugyanolyat csinálni.
A DSP-vel kapcsolatban nem nagyon szaporítanám a szót. Csíptem amit régen csináltak, a mostani munkásságukért nem vagyok oda, de ha élvezik, csinálják, engem egyáltalán nem zavar. Nem taktikázni kell a reppben, azt kell csinálni, amit te magad is jónak érzel. Nagyon nehéz előadni és hosszasan fenntartani valamit, ami egy kicsit sem te vagy.

SISKA FINUCCSI – Az Underground kulturában nincs helye a megfelelési kényszernek és a hatásvadász dolgoknak. Íratlan szabályok vannak, csak: Ne alkudj meg, és légy önmagad!

RH – Mondj egy pozitív és egy negatív dolgot/jelenséget, ami a magyar hiphopra jellemző …

RA – Pozitív: fejlődik, …. Negatív: kevés a hiteles és az egyedi

NORBA – Az egyik legnegatívabb dolog számomra, hogy országszerte meghaltak az underground klubok. Egy új lemezt meg sem tudsz már normálisan turnéztatni, úgy, mint régen. Diszkókba járnak reppelni a srácok. Tessék?

Pozitívum, hogy mindig bukkannak elő újiskolás tehetségek, akik a régi vonalat viszik tovább. Ez megnyugtat.

SISKA FINUCCSI – Pozitív: Az underground az egyetlen olyan zene szcéna, aminek nem kell idomulnia és megalkudnia a fennmaradásért, mert saját magából táplálkozik és így építi a kultúráját…. Negatív: Csak beszelünk az összetartásról! A Hip-Hop, a világ egyik legjövedelmezőbb üzletága, aminek óriási tábora van, de itthon meg aprópénzért sem veszik meg a “kedvenc” előadók lemezeit, viszont digitálisan sem töltenek. A rajongok csak a youtube-on csekkoljak a klipeket, de a partykon már nem tisztelik meg a jelenlétükkel a fellépőket.

BIO – Pozitívként élem meg, hogy van rá igény, benne van a köztudatban. Viszont, ebben van a kontra is, hiszen elburjánzott itt a bohóckodás, és most kimondottan a rap-re gondolok. Töménytelen együgyű, tartalom nélküli, üres semmit mondó, hiteltelen vakerok /előadók. Sajnos ez a régebbi generációra is átragad ahogy én látom, mert hát ahogy fentebb szó esett róla, igenis sokan a tömegnek akarnak megfelelni. Nekik ejakuláljon az arcára a nagyérdemű!
Tisztelet a kivételnek, mert vannak azért bőven olyan jó arcok, akik építik és élik a kultúrát, még ha szűk körben is, de alakul ez fainul! Igazából a többit le is okádom csak megemlítettem.

HRK – Pozitív: Sokan felfedezték már, hogy egész jó dolog, ha van mondanivalója a szövegnek, és még a magyar nyelv adta lehetőségeket is igyekeznek kihasználni, és ezekből egészen jó cuccok születnek. Persze nem kell átesni a ló túloldalára, mégiscsak reppről beszélünk…
Negatív: Sokan azt hiszik, hogy felfedezték a tökéletes receptet, és megpróbálnak a magyar nyelv adta lehetőségek mögé bújni, totál dilettáns módon, és sokszor az előadó egyén szellemi képességeit meghaladó szövegek születnek. Értem ezalatt a például helytelenül használt kifejezések hatalmas halmazát, vagy az üvöltő közhelyeket. Persze ezen a területen az ember könnyen beleszalad pár általános hatalmas igazságba. Nem mondom, hogy nekem nincs egy sorom sem, amit ne mondott volna el már valaki másképp, de tudatosan igyekszem elkerülni az ilyesmit.

RH – Mondj egy előadót/csapatot, aki szerinted sokkal nagyobb megbecsülést, elismerést érdemelne, mint amiben része van (a magyar rap szcénában), … mellőzött tehetség

RA – Hirtelen csak olyat tudok, akit túlimádnak …

NORBA – Nem tudok ilyet. Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Az elismerésért normális esetben rengeteget kell dolgozni. Ha a nagy nézettségre és a tömegek elismerésére vágysz, tegyél meg mindent és senki sem fog tudni elmenni amellett, amit csinálsz.

BIO – Nem mondok inkább semmit, mert túl hosszú lenne az a lista!

SISKA FINUCCSI – Akire én gondolok már évek óta magasan a hazai mezőny fölött van, mégis méltatlanul mellőzött tehetség itthon.
Szövegeinek lirikussága, stílusa és flowja messze az egyik legjobb és legdinamikusabb a műfajban. Már fiatal gyerekként is az underground és a Hip-Hop kultúra szerelmese, nem mellesleg alapító tagja az egyik legrégibb és legnagyobb tiszteletben tartott bandának. Tehetségét számtalanszor bizonyította a fellépéseken és az albumokon egyaránt. Az egyik legjobb csapatjátékos, de szólóelőadóként is formabontó és eredeti, amikor a mikrofonhoz lép. Nyugodtan mondhatják, hogy elfogult vagyok, de bátran kijelenthetem, hogy a legtehetségesebb és legjobb EMSZÍ kapja nálam a legmellőzöttebb címet is. Ő pedig nem más mint a csapattársam és személyes jóbarátom: PHAT, a Bloose Broavaz-ból!

HRK – Én úgy látom, hogy mindenki nagyjából azon a szinten mozog elismerésileg, mint amit valóban produkál is. Most természetesen a kevésbé populáris rétegről beszélek. Egy szinttel feljebb azt látom, hogy az „elit” kezd elkényelmesedni.

RH – Szerinted, ha nem találják fel az internetet, akkor hol tartana ma a magyar hiphop, hogy képzelnéd el egy ilyen alternatív jelen hiphopját?

NORBA – Nem csak a hip hop, de nyilván az egész életünk és értékrendünk teljesen más lenne. Nehezen tudom elképzelni, annyira ráépítkezett már a világ. De a mi gyerekkorunk még hibátlan volt internet nélkül. Többet találkoztunk, beszélgettünk, személyesebb volt a kommunikáció. Nem lenne világháló, nem pakolná tele szarral azt milliónyi lelkes amatőr, akik túl korán kezdik elhinni magunkról, hogy a tízórai szünetben írt szövegekkel pár hét alatt kinőhetik magukat ünnepelt sztárokká, tehetség nélkül. A családom biztosan a túlélők csoportjába tartozna, ha egy természeti csapás örökre megszüntetné az internet connectet.

HRK – Ennek pozitív és negatív oldalai is lennének. Sokkal kisebb teret kapna az, aminek nem érdemes, viszont a tehetséges előadóknak/csapatoknak is sokkal nehezebb dolga lenne. Ha nem lenne internet, mindenkinek rá kéne mennie a cd/kazetta – ne adj isten vinyl- gyártásra. Ezzel nincs is semmi gond, mert én a mai napig szívesebben adok pénzt valami olyanért, aminek nyoma van, és nem csak azért fizetek, hogy rányomhassak egy letöltés/lejátszás gombra. Ebben az esetben sokan elgondolkoznának, hogy érdemes-e pénzt fektetni abba, amit csinálnak. Jót tenne egyesek önkritikájának.

BIO – Ohh, szerintem sokkal faszább lenne, ugyanis több kitartás kéne, ami nagyon megkaszabolná itt a májkrémeket. Egyedibb is lenne, mert nem majomkodná szét a fél ország a másikat, vagy a határon túlról se érne inger. 

RA – Ha jó vagy, net nélkül is nagy lehettél, talán csak olyan rapelne, akiből spriccel a raplife, senki se tudná a civil énjéről, hogy rapel, és nem látnál róla képet csak maszkba, kevés lenne a szar, ugyan akkor nehéz lenne hozzáférni, de ez most ilyen nosztalgiázós kazis korszak kérdés volt ugye?!

SISKA FINUCCSI – Ez a szükséges rossz a kultúránkban! Éppen annyit segít, mint amennyit árt is ezzel. Régen kéz alatt terjedtek a kazetták és albumok, aminek sokkal nagyobb eszmei és kultúrális értéke volt. Ahogy egy kedves barátom Szösző mondja: “ha szereztem egy új albumot amire azelőtt heteket vártam, nem volt kérdés, hogy jó e lesz… addig hallgattam (meg ha nem is tetszett elsőre minden dal) amíg jó lett!!”
Ma már ez teljesen másképp van. Egy aktuális kedvenc új cuccát akár egy órával a megjelenés után letöltheted, hogy aztán kedvedre fikázhasd, amivel ő legjobb tudása szerint rengeteget melózott. Az internet az underground rákfenéje!

RH – A legjobb és a legrosszabb szkilled a repping terén, mivel vagy elégedett, és min fejlesztenél ?

NORBA – Stúdiófelvételeknél már egyáltalán nem szoktam kötni, vagyis mindig egyben reppelem fel a verzéket és refréneket, legtöbbször elsőre. Nem nagyon szoktam javítgatni, sterilizálni, ami ad egy nyers, freestyle zamatot a dalaimnak. Néha ez a hátrányukra válik.

SISKA FINUCCSI – Nyilván sok mindent máshogy/másképp írnék vagy adnék elő, ha most kellene. De összességében azt gondolom, hogy ott akkor az azért lett úgy megírva/rappelve, mert azt éreztem magamtól a legjobbnak.

RA – A legjobb talán a nyelvek ötvözése, rosszat nem tudok mondani, de lehetnék aktívabb is!

BIO – Olyan vagyok mint egy állat, ösztönből jön! Mindig van hova fejlődni, akár szövegileg akár flowba, mindig fejlesztem magam, hisz a legnagyobb vetélytársam én magam vagyok!

HRK – Néha kicsit monotonnak érzem a szövegeimet, de igazából semmin nem próbálok tudatosan változtatni. Jön ami jön, és ha elégedett vagyok vele, akkor hadd szóljon. Egy pozitív dolgot kiemelnék: általában kurva jókat freezek.

RH – Kedvenc 4-8 sorod saját magadtól …

HRK – „Semmi nincsen rendben, kitaszított minden rend,
mert nem keresetem magamban azt, ami biztos nincsen bent.
Nincsen fent és nincsen lent, nincs idő és tér se’,
csak egy megtervezett útvonal a tudatunkba vésve.

Semmi nincs már rendben, a rendnek itt most vége.
Belecsaptál végre az enyves-piszkos kézbe.
És így kerül képbe a történet azon része,
hogyha a rossz utat látod, nem kérdés, hogy azon mész-e.”

Ez a pár sor egyébként egy hamarosan megjelenő EP-n fog szerepelni, amit Csontossal közösen követünk el, és az „Eszetlenül a Térben” címet fogja viselni.

SISKA FINUCCSI – Van pár :) De, ez az egyik kedvenc:

“Én egy olyan úton járok, ahol nem sok babér terem,
De, ha olajágat akarok már kell a szakértelem.
Engem nem hagy nyugodni soha az erősebbik felem,
Gonosz, mint a rappem, de nekem ez is lételem.

A jót sokkal könnyebb megszokni, fontos a kényelem,
Fűrkészem a rímeket, mint anno a 4 Elem.
Tudja, aki velem kezd ki, senkinek nem
lesz kegyelem,
De magam is ostorozom, hiszen kell az önfegyelem.” (Alakváltók – Reppes)

NORBA – 

„Adj egy tollat, nem találom az enyémet,

a stílusjegyek határozzák meg a zenémet

kisvárosi motívum a zajos Budapesten,

ha nem tetszik a kép, 100-szor újrafestem

a tökéletességre törekedve

az első lesz az uccsó simítás, ha úgy tartja kedve

mit szül az alkalom?

kézben tartom, pedig nincs is Popeye alkarom.” – Stílusjegyek (Agykontroll)

RA – A kedvencem még nincs kiadva, úgyhogy inkább olyat írok, ami rám vall!

“Én nem vagyok gangster, hanem egy mc
A családom a fajtádat nyersen megeszi
Real vagyok a rapem nem színezem ki
Csak arról beszélek, ami a szívemen G”

BIO – Legyen 2 x 4 me mér ne …

– Könnyen hajlékonnyá változtat az állam,
úszhattok az árral, de ezt én mindig utáltam.
Gyertek utánam, vagy turkálj a kukákban,
barátok kellenek nem nyelvek a seggem lukában! (HITEL)

-Az utcán bolyongok, fejemben a hangok,
olyan képet festenek le mint anno a Van Gogh,
élek, mint vakondok, ne a hordott rongyok,
alapján ítélj meg, hanem arról amit mondok! (ARRÓL AMIT MONDOK)

RH – Mondj egy magyar beatmakert, akivel ugyan nem nagyon van (vagy nincs) közös cuccod, de akár egy komplett lemezt is szívesen összeraknál …

NORBA – Most nem ugrik be olyan.

HRK – Tzapa, BluntOne

BIO – Há van ám több is hohhhhó, de ha csak egy lehet, olyan akivel nincs kontaktom, akkor pl: DAS, az ő cuccai zene füleimnek!

RA – Muszáj lesz kettőt írnom, mivel mind a kettő teljesen másik irány: Wata & Rawmatik, atom, dzsihádos, hardcore rap lemez lenne/lemezek lennének!

SISKA FINUCCSI – Rizkay, a Bloose Broavaz-ból! Egy ideje annyira elkapta a fonalat, hogy Phat-el teljesen rajta vagyunk a cuccain. Óriási, amit művel!!

RH – Legszarabb felépéses sztorid … (vagy a legcikibb dolog, amitől tartasz egy fellépésen) …

HRK – Szerencsére még nem nagyon cinkeltem le magam fellépésen (tudtommal). Egyszer volt egy fellépésünk Dunaújvárosban, a Kaptárban, a Mocskos arcokkal. Péntek reggel indult a szombat esténk, egy balatoni kiruccanásból autóztunk át a helyszínre, útközben igyekeztünk minél több folyadékot pótolni a kiszáradás szélén lévő szervezetünk számára, és egyszer csak megérkeztünk. Franky nevében nem szeretnék nyilatkozni, meg hát sokkal intimebb, hogy most csak azok kacagnak fel a képernyő előtt, akik ott voltak azon az estén.

RA – Egyszer úgy bebaszott a lemezlovász, hogy elájult valahol és csak reggel került elő, addig egy fokkal kevésbé bebaszott figura (aki nem dj) próbálta elindítani a zenéimet, sajnos akkor ismerkedett a dologgal!

NORBA – Kétezervalahányban a Dilated Peoples előtt léptünk fel a Hajógyárin. Aznap délután még dobtunk egy délutáni, szabadtéri  showt Balatonfüreden az AC tábor Summer Jam-en. Balaton part, tűző napon besörözés, elkészülés.  Mire estére felértünk Bp-re, már teljesen kivoltam. Bealvás, kijózanodás, letompulás. Nem is tudtam észhez térni, úgyhogy alakítottam egy vállalhatatlant a színpadon a Dilated előtt. Űberciki volt. A többiek is megharagudtak. Kitörölném az életemből.

BIO – Hál’isten mostanában jól sikerültek.(Le is kopogom) Amitől tartok talán az, hogy a koncert előtt bedobott 1 hetes szilvás gombóctól a gatyámba fosok. Az mondjuk ciki lenne!

SISKA FINUCCSI – Ha valóban Emszínek tartod magad és a színpadra állsz, akkor az a dolgod, hogy a legjobb tudásod szerint szórakoztasd a közönségedet és megold a váratlan és kínos pillanatokat is úgy, hogy a legjobban gyere ki a szituból.

RH – Mondj egy magyar albumot, ami kötelező, megkerülhetetlen darab, vagy csak személyes kedvenc ….

RA – 

3939

…. de, ha nem Én lennék, azt mondanám Krekk!

BIO – SZIGORÚAN!

3939

NORBA – 

3939

HRK –

thesteve_cd

SISKA FINUCCSI – Mondok négyet.

image1

ws

16343870_1574828415880659_145165749_n

8172

RH – Mutatok pár képet, pár szó, gondolat ami elsőre beugrik….

boba1

NORBA – Őrült hardcore arc, nem nagyon ismertem, de egyszer összefutottunk egy pultnál, pálinkáztunk, söröztünk és nagyon komoly, mély dolgokról beszélgettünk. Kellemeset csalódtam benne. 

RA – A mámoros élet megfejtése.

HRK – Nem az én világom.

BIO – Nyíregyi HC! Csípem!

SISKA FINUCCSI – Húha! (De, ez egy pozitiv húha!)

essemm

RA – A testvérem, sokan mondanak róla sok hülyeséget, de elhihetitek ez az ember úgy harcolta fel magát a ranglétrán ahogy kell, nyalás mentesen! Garage4eva

SISKA FINUCCSI – Tréwuton!

BIO – Vittem már neki pizzát. Adott jattot is..

HRK – Általános végén sokat pörgött.

NORBA – A 112-t dedikálta a Hanyagban, sokat baromkodtunk, besöröztünk. Elég flegma forma, de tipikus rapsztár karakter, jól csinálja.

saiid1

SISKA FINUCCSI – Salvador Dali rappel!

BIO – Légüres tér

HRK – AKPH, slam poetry, a tükör mogul nagy!

NORBA – Touché! Úgy éli az életet, ahogy kell.

RA – Már sokszor összekevertek vele! Tetszenek a rappei!

ganxsta1

RA – A magyar rap hallgatóinak és előadóinak többségének ő a kezdet, sok mindenkit rámozdított a műfajra.

NORBA – Sex Action. Veszkócsizma. Amerikai rapslágerek magyarul.

BIO – Tanár!

HRK – Na, itt kezdődik a rocksztárság meg a gengszterség.

SISKA FINUCCSI – Büszke vagyok Rá! 

nAS1

SISKA FINUCCSI – It was written!

RA – Sokan halálra hájpolják, van pár jó zenéje, de nem top listás nálam.

BIO – Klasszikus és elengedhetetlen!

NORBA – Zseni.

HRK – Megkerülhetetlen alak, de nem tartozik azok közé, akiket állandó jelleggel hallgatok.

wayne1

HRK – Hagyjuk… azt sem tudom mit csinál éppen, de nem is érdekel.

NORBA – Sosem értettem ezt a jelenséget.

BIO – Olyat nem fogyasztok!

RA – Nem szeretem, kimondottan kerülöm a zenéit! Szerintem egy buzi.

SISKA FINUCCSI – Codeine!

RH –  … ezt az albumot hallgattam legutóbb ….

RA – Ez nem RAP, Najwa Karam – Rouh Rouhi, utolsó RAP album talán Cahiips – Enfoiré

BIO – Bankai Fam – Civil War, Hírwevők – Alföldalatti

SISKA FINUCCSI – Phat – Sorok között

NORBA – Red Hot Chili Peppers – Californication

HRK – Chet Baker – Chet

RH – Mi az amin éppen dolgozol … (lemez, közreműködés …stb)

NORBA – A zenekaros projectemen dolgozom a srácokkal, SoulFood néven debütál hamarosan a formáció. Stílusában ötvözi a hip hopot, a funkyt és a hardcore metált. Nehéz behatárolni, nagyon izgalmas kis cucc lesz. A jamelésekből született dal vázlatokat színezgetjük és már zajlanak a stúdiófelvételek. Imádom!

RA – Jelenleg az új lemezemen dolgozok, amit idén ki is szeretnék adni, egyidejűleg egy könyvet írok, ami számomra új kihívás, de így olyat is alkothatok, amit zenével nem tudnék, emellett vannak közreműködések is készülőben, a GARAGE-on belül és kívül is!

BIO – Készül ez meg az, főleg a Tha Ultimate Simperial Posse berkein belül! One-Shottal meg a Pataki búmheddel is munkálkodunk egy-két táncdalon, de inkább mindez legyen meglepetélés.

SISKA FINUCCSI – A Bloose Broavaz legifjabb csapattagjai, az Illusion készülő albumára írom éppen a közreműködésémet.

HRK – Sokat vagyunk mostanság a szobában, ezért vagyunk ennyire csendben az interneten. A Backpacka’z vonalat továbbvisszük még egy 8 számos cuccal. Franky hasonlóan odadurrantós, bár egy fokkal melankolikusabb zenéket pakolt rá. Kerülnek rá régről előtúrt demók is, de természetesen az egész zsír új zenékből fog állni.
Csontossal összeraktunk egy „Eszetlenül a Térben” névre keresztelt EP-t, amit fentebb meg is említettem. Javarészt én szövegelek rajta, persze azért sikerült megfűzni az alapgyárost is egy vakerra. Természetesen egy PestiS szám is helyet fog kapni rajta, nem meglepő módon Csontos beat-re.
Tervezek egy LP-t is, közreműködőkkel, amire raklapszám gyűlnek a raw demók. Ha így megy tovább duplalemez lesz…
Ezeken kívül meg pörgök random mindenkivel, mindenhol és elkészítünk mindent, ami eddig még nem volt kész. A teljesség igénye nélkül pár arc, akivel készülőben/készen van/lesz bármi: BluntOne, Kulcs, Tzapa, Nash, Tink, Stek, Hívatlanok, Acid & Saabzero, Authentic Beats, Bio, K90 és még sokan mások…

RH – Mindig van egy magyar klip elemzés, pár mondatban ha véleményeznétek a látottakat …

SISKA FINUCCSI – Én meg Jézussal!

HRK – Nekem ez túl sok, nagyon absztrakt, de a klip ötletes.

NORBA – Aztakurva. Elég beteg képanyag, de asszem kiragadtam a lényeget: a magyar hip hopra is, akárcsak az egész világra ráférne egy nagy RESET. Bigup!

BIO – Lyééjzus! A stílus tőlem távol áll, de ami benne van az érthető!

RA – No Comment

RH – Last Words?!

RA – Pörög az idő gyerekek, feszegetni kell a határokat!

SISKA FINUCCSI – Köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthattam a gondolataimat. A rajongóknak és a Hip-Hop kultúra szerelmeseinek pedig azt üzenem, hogy legyetek nyitottak más zene szcénák fele is, de támogassátok és szeressétek az Underground műfajt! Pisz.

BIO – Kösz, hogy felszólalhattam, nagyon megtisztelő! Igérem nem tűnök el, még ha keveset is hallatok magamról. Továbbá nagy fel az egész RH-nak, remélem egyszer szétbonthatom a házatok táját! Píz love meg ékszerek mindenkinek!

HRK – Kösz mindenkinek mindent! Az RH-nak a megkeresést. A családomnak, barátaimnak, haverjaimnak a támogatást és bíztatást. A PestiS többi tagjának, hogy ők a többi tagja. A boltos Zolinak a kávékat meg a söröket. Franky-nek, hogy azóta a barátom mióta összehaverkodtunk, meg a szüleinek a kitartást, hogy elviselik az erkölcsileg sokszor minősíthetetlen reppszövegeimet. A Hálózatnak, hogy létrejött és gyarapszik. A BKK munkatársainak, hogy még egyszer sem fogtak meg a nagyon rég lejárt bérletemmel. Végül a hallgatóságomnak, hogy vannak, és még remélhetőleg lesznek is! Szóval kösz!

NORBA – Csak a pozitív gondolkodásmód!