Secret Reality Represent


22/12/2016 – 10:33 | Feltöltötte:

RH – Aki a felszín alatt jár-kel, az egyre többször fut össze veletek föld alatti körökben SECRET REALITY, hogy alakult a sztori, mit és kiket takar a név?

SR – hát.. Úgy mondanám ez mindenki egyszerre. Mármint képviselünk valamit, a barátainkkal közösen összejárunk szórakozni, eljárunk festeni, és zenéket csinálunk… Ez a dolog, igazából ennek az egésznek az összefogásán alapszik, így mindenki a tagja, aki részt vállal ebből az egészből, és hozzá teszi amit Ő tud. A rendezvényeket alapvetően Budha Tomival közösen szervezzük, sok más segítséggel, sokat ötletelünk, hogy miket lehetne csinálni és vannak jó kis tervek. A zenei, vizuális oldalon a Kriminal Beats-el szorosan együtt működve, Bankost emelném ki, aki sokat segít a zenei anyagok kitalálásában. Jönnek majd kiadványok is…
RH – Sajnos ma a hip-hop a többségnek inkább divatjelenség, mint kultúra, egy reppelő srác a youtubeon, széttagolódtak az elemek, korábban kéz-a-kézben járt a writing, a breaking, az mcing, a djing. Mára maradt a félhomály az igaz iskolának, a hip-hop jamek eltűntek, hogy látjátok a mai hip-hop helyzetét MO-n?
SR – Tényleg nem igazán mennek együtt a dolgok . Kicsit olyan, mintha a rap elindult volna egy kívülálló anyagias világba, ahol nincs szükség a háttérre, a beat-et, vagy sratch-et nem lehet annyira eladni. És amúgy is az agresszív ego van előtérben, ami már nem fér össze vidám közösségérzéssel. Pedig szerintem az mc-ken sok múlik, ők tudják a legjobban képviselni a kultúrát és az összefogást.
RH – Jellemzően a régi vágású klasszik jamek hangulatát hozzátok vissza, ahol sziszegnek a capek, törik a flasztert, amellett, hogy megy a passz da májk végig. Mennyire érdekli a netes fiatalokat az ilyen jam, ahol nem a nevek lájkszámában mérik az előadókat. Nincs díszkivilágítás a flyereken. Egyáltalán lényeges e ez nektek, hogy minél többen járjanak ilyen partykra, vagy elég ha az a szűk megszokott mag jelen van.
SR – A jam-eket igazából magunknak szervezzük. Kimegyünk a haverokkal valahova és azt csináljuk amit szeretünk. Ezek a rendezvények elsősorban a résztvevőkről, fellépőkről szólnak, igyekszünk úgy alakítani a dolgokat, hogy vidám közösségalkotó programok legyenek, exkluzív környezetben, sajátos atmoszférával. És persze mindenki jöhet, akit érdekel egy ilyen baráti találkozó, és mindenki a barátunká is válhat, aki jól érzi velünk magát. Jó ha minél többen vagyunk, de nem vágyunk olyan embereket becsábítani, akik nem érzik azt amit mi. Ha csak 100-an vagy 50-en vagyunk, de azok jó arcok, akkor az is ugyan olyan jó buli! Attól függetlenül mindenképp az a cél, hogy fejlődjön a dolog!
RH – Főként tehetséges, de kevésbé befutott nevek lépnek fel a Secret bulikon. Mennyire koncepció ez nálatok, hogy segítsetek a “rászorulókon”? Nem érzed e azt, hogy a régi “nagy” rapelőadók nagyrésze szigorúan ego-sportot űz, és nem igazán foglalkozik tehetséggondozással, támogatással, néha úgy látom, hogy ami nem dúzzasztja a pénztárcát az nem is érdekes.
SR – Mi mindig figyelünk a fiatal tehetségekre is, rengeteg nagyon ügyes fiatal mc van. Fontos, hogy ők is ott legyenek, ugyanúgy mint az öregek! Szerintem lendületet és motivációt adnak az idősebbeknek, és fordítva. És sokszor a fiatalabbak lelkesedése a legjobb húzóerő. Ma már nincsenek tehetségkutatók, de akik kiemelkedőt nyomnak, azok úgy is feltűnnek a neten.
RH – Anno sokat vonatoztunk együtt keresztül az országon jamről jamre, Nekem is van egy véleményem, de kiváncsi vagyok te, hogy jellemeznéd utóbbi 20 év partykultúráját kis hazánkban?
SR – Na igen. Nem volt net és mp3. Régen egész másképp működtek a dolgok. De panaszkodni semmiképp nem szeretnék. Most is van egy csomó jó dolog. Igaz ami igaz, az utóbbi jó pár évben eléggé félre mentek a dolgok, javarészt a semmitmondó, ego rap került előtérbe és kiüresedett a kultúra. A nagyobb húzó nevek nem igazán képviselik a hip-hop alapjait. De még erre sem mondom, hogy rossz, csak az már kicsit másról szól. És ezalatt, azok az előadók akik őszintébb zenét csinálnak, és értéket képviselnek, teljesen háttérbe szorult a magyar hip-hop -on belül. Ez a folyamat talán pár éve változik, egyre kerülnek elő jobbnál jobb rap zenék, de még így is kevesen vagyunk. Nincsenek firkászok (tisztelet a kevés kivételnek!), kevés a b-boy és kevés a jó mc. És ugyanilyen kevesen rajongunk értük.
RH – SR távlati tervek, hova lehet maxolni ezt az ügyet? Miben kellene javulnotok, lehetőségek … legközelebb hol lesz csapatépítő tréning?
SR – A következő állomás December 30. péntek az Instantban, Budapesten. Eredetileg idén már nem akartunk több bulit csinálni, mert sok jó koncert volt mostanában, de sokan érdeklődtek és úgy alakult összehoztunk egy elő szilveszteri kis rotyogást. Megint jó sokan leszünk, de belesűrítjük az egészet egy estébe. Aztán jövőre indítunk egy saját stúdiót is. Egy olyan alkotóteret szeretnénk létrehozni, ahol otthonosan leülhet bárki szöveget írni, elkészíthetjük a lemezeket, és akár forgathatunk is hozzá. Tervezünk cypher-eket, scratch videókat, interjú sorozatot, de lesz mixtape, kétnapos kis fesztivál nyáron és új magazinok …
ggg