Alföldalatti riport a Hírwevőkkel


16/12/2016 – 23:04 | Feltöltötte:

RH – 3 évvel ezelőtt jöttetek ki a dupla Deb-üt albummal, így visszatekintve erre az időszakra, mit jelent nektek és milyen hozománya lett a lemeznek?

DHOK – 3 éve?! Max fél évnek tűnt. Szinte az ország összes pontjára eljutottunk a lemezzel, sőt még az országhatárt is átléptük miatta párszor. Rengeteg hozzánk hasonló emberrel találkoztunk ezeken a bulikon. Sok új barátságra tettünk szert. Röviden, elég sokat köszönhetünk a DEB-ütnek. Ugyanitt egy jóvágású májdonor kerestetik!

SKUGAH – Az akkori hármas felállásnak nagy mérföldköve lett ez a lemez, még az album címe is majdnem Mérföldkő lett. Meglepetésünkre az összes legyártott lemezt sikerült eladni, sőt még kétszer újra is kellett gyártatni egy keveset. Nem kevés neves előadóval sikerült jó baráti viszonyt kialakítani ezáltal. Úgy éreztük, hogy komolyabban vesznek az emberek minket a lemez megjelenése óta. Büszkék vagyunk rá.

0008680268_10

RH – Talán az egyik legfontosabb változás a csapat életében Raporter kiválása volt, szerintem sokan nem is tudják a körülményeket, miért vált ki Rudi, hogy oldottátok meg a hiányt, miben más az új felállás?

DHOK – Eleinte nagyon furcsa volt. Sok dologban teljesen mások voltak az elképzeléseink, mégis sajnálom, mert erős mozgató rugója volt a csapatnak! Nem mondanám másnak a felállást, azt leszámítva, hogy ketten állunk a színpadon. Kicsivel lassabban haladunk így a zenékkel, mert több a feladat nélküle, de Skugával nagyon jól kiegészítjük egymást, így meg tudjuk oldani ezeket. Még mai napig van olyan, hogy őt hívják fel egy Hírwevők fellépés szervezése miatt. Mindemellett megmaradt a jó viszony. Ha van lehetőségünk tartunk együtt néhány görbe estét, miután kibabáztuk magunkat náluk. :) És valószínűleg a jövőben is biztosan lesz közös zenénk vele. 

SKUGAH – Sajnáltam, de mindenkinek ez volt a legjobb. Szinte semmilyen formában nem tudtunk haladni, Rudinak a vállalkozása, a családja, a magánéletbe való szerepe töltötte ki idejének nagy részét. Úgy gondoltuk lépni kell, és egy elég hosszú, tartalmas (veszekedés nélküli) beszélgetés után úgy döntöttünk, hogy ez lesz a legjobb megoldás. Persze ő sem állt le a szövegírással, Jégcsappal közösen létrehozták a Sráckore nevű formációt, de én is úgy gondolom hogy lesznek még közös motyók!

RH – Másik fontos dolog, ami történt veletek, hogy a Kriminal Beats bevette a HWK-t a labelbe. Ez viszonylag nagy szó, hiszen Rawmatik Ferit leszámítva nem igazán bővítette a keretet. Ez hogy történt, mit jelent nektek, változtatott e valamit a csapat mentalitásban, hozzáállásban?

DHOK – Ha a legelején akarom kezdeni, akkor mindenképpen meg kell említenem, hogy a DEB-ütöt mutattuk be a KEXX Fesztiválon, mikor először igazán kontaktoltunk. A hátsó kis bungallóknál rapeltem Eposnak valamit félrészegen, és ott állt mellette a Bankos is. Ekkor kért egy cd-t, hogy meghallgatná, majd kis idő múlva jelentkezett, hogy lenne egy Pesti buli ahol felléphetnénk mi is. Pár ehhez hasonló alkalom, találkozás, és telefonváltás során azt vettük észre, hogy eléggé összebarátkoztunk. Elkezdtünk közös zenén gondolkozni. Először a Stílus Pakkra csináltunk egy közös tracket, ami hasonló lüktetést adott neki és nekünk is. Így a nem sokkal később megjelenő Mappa 2-n már 5 számban is szerepel a HWK valamilyen formában. Ami szintén arról árulkodik, hogy megtaláltunk egy közös hangot egymással. Pontosan nem tudom mikor jött a meghívó részéről, hogy mi lenne, ha a Kriminal Beats csillagjegye alatt jelenne meg az Alföldalatti, mert szinte az első komoly találkozás óta rengeteg segítséget kapunk. Az általuk kitaposott útra lépvén, a legnagyobb bulikban mutathattuk meg magunkat. Nagyon sokat jelent nekünk ez! Szeretnénk felnőni a feladathoz, és még színvonalasabb dolgokat csinálni a maximumra törekedve. De teherként semmiképpen sem akarjuk felfogni ezt, hiszen a legfontosabb hogy szeressük csinálni, amit csinálunk, és mindannyian jól érezzük magunkat ezáltal!

SKUGAH – A legnagyobb megtiszteltetés! Mindig a Kriminal Beats kiadványok álltak hozzánk a legközelebb, már kölyök korunk óta. Felléphettünk például a WU-TANG, Sick Jacken, Onyx előtt, amit ugyancsak Bankosnak köszönhetünk. Eddig is igyekeztük a maximumot kihozni minden trackből, de így már alap a 110%.

a3549721166_10

RH – A Deb-üt kontra Alföldalatti, miben más, miben hasonlít a két cucc?

DHOK – A legelső dolog ami eszünkbe jut egy klisé, letisztultabb az Alföldalatti. Komolyodtunk kissé, máshogy látunk dolgokat. Itt jegyeznénk meg legelőször, hogy Stek barátunk álmatlan éjszakáinak, legalább 3 túlélt infarktusának, technikai tudásának, zsenialitásának, és szívvel-lélekkel történő, kitartó munkájának köszönhetően a számok minősége is jobb lett, mint az előző albumon. (Ezért ha tudtok erre az email címre küldhettek neki ékszert és/vagy pálinkát: stekpista@pénisz.hu). A közreműködéseket tekintve a legnagyobb a kontraszt szerintünk, míg a DEB-ütön rengetegen voltak, addig ezen csak a Bandavezér rapel velünk. Ami hasonlóság, hogy mind a kettőn sok beatmaker van, de míg az elsőn One-Shot Sanyink produkálta a legtöbb zenét, addig most többségében véve Piercinek zenéivel, és scratcheivel büszkélkedhetünk. Ez talán annyit mond el, hogy a kopogósabb boombapek helyett, egy franciásabb vonal kap főszerepet. Mind a 2 lemez körülbelül 1 év aktív munkáját tükrözi. Ég és Föld a 2 lemez számunkra. Meg kell hallgatni mindkettőt, a különbség egyértelmű.

RH – 3-4 éve még Debrecenben és a környéken nagy mozgolódás volt a mikrofonok körül, mára viszont nagyon nagy a csend keleten. Stek, a Soap City Squad meg ti, akik kábé időközönként kidobnak valami életjelet, de a többiek nagyon eltűntek (Keleti Membrán, Street Royal, Kétházközt, Sloner….) Szerintetek mi folyik itt?

DHOK – Nagyon szomorú. Emlékszem jó pár éve nem tudtam benevezni a Vigadóban egy Open micra, mert pillanatok alatt megvolt a 16 MC. Úgy gondolom, hogy a csapatokat szétszórta az élet a világban legfőképp a megélhetés miatt. ( Ez is jól tükrözi a keleti élethelyzetet. ) Ezeket a sokszor több ezer kilométeres távolságokat az internetnek sem egyszerű áthidalnia.  Mindemellett gondolom mindenkinek ott a melója meg a csaja, vagy valami más okból kifolyólag nincs elég ideje, inspirációja. Az „eltűnt” csapatokból egyedül a KMB-ről tudom, hogy feloszlott. Bár két éve halottam tőlük egy készülő albumot, amit remélem egyszer kiadnak, és még Zonair szóló albumát is várjuk.

A Kétházköztben titkon még mindig bízok, hogy újra közelebb sodorja őket egymáshoz a szél. A Street Royal most újra elkezdett matatni a háttérben. Raporter szóló lemezt csinál, emellett Jégcsappal farag egy albumot, ami hamarosan várható. Időnként Pepytó is bejelentkezik Brooklynból. És van itt pár új arc is. pl a Fiirii52.
 Ami a legrosszabb, hogy a felsorolt csapatok közt volt régen egy egészséges „na mutassuk meg a másiknak, hogy mi is itt vagyunk” felfogás, ami nagy mértékben előre vitte a dolgokat, és fejlődést eredményezett, de ez mára megszűnt. Engem speciel nagyon inspirált a régi felállású 2HZKZT, mert a legigazibb Hip Hopot ők hozták a térségből!

Nem akarom nagy öregként feltüntetni magam, de nagyon fontos lenne az utánpótlás ennek a régiónak. A fiatalabb generációnak is lassan meg lehetne mutatni magát, mert biztosak vagyunk benne, hogy sokan bujkálnak még a panelszobákban. Főként azokra gondolok, akik képesek lennének tovább vinni az értékeket. Mert az igazi Hip hop összes ága haldoklik felénk nem csak az MC-k tűnnek el.

SKUGAH – Emlékszem a 2010-es szilveszteri Rh-ra, amikor is majdnem minden helyi vagány banda fellépett, iszonyat jó buli volt. Mindenki haver/jóbarát volt. Sokszor egymást húztuk fel azzal, ha például az egyik csapat kirakott egy bomba tracket, akkor bennünk elindult egy olyan dolog, hogy basszameg nekünk csinálni kell egy sokkal jobbat :) , ezáltal folyamatosan fejlődtünk is minden tekintetben. Volt, hogy egyszerre voltunk a szinpadon, együtt nyomtuk a hatalmat :) Volt persze némi rivalizálás a gangek közt, de mégis összetartottunk. Sajnálom, hogy ez mára minimálisra csökkent, és ahogy a Dhok is leírta, ideje lenne megmutatni magukat az új generációnak is, persze nem páva rappel 😀

14724431_1186385551441370_3028782653137705485_n

RH – Ti, hogy látjátok országos szinten a mai hip-hop helyzetet. (nem csak feltétlen a zenére gondolok, hanem a többi elemet is figyelembe véve). Sokan mondják az öregek elkényelmesedtek, a fiatalok nem elég fanatikusak …

DHOK – Vergődik a hiphop. Nagyon jó, és nehéz kérdés ez…  Szerintem jelen pillanatban az egyetlen olyan Hip Hop rendezvény, ami jól tükrözi a helyzetet az a Secret Reality szervezése. Ott egyszerre lehet látni az összes elemet. Fiatalabbakat, öregebbeket, csak real arcok egy helyen. Ha haza jövök, egy ilyen buliból mindig hatalmas pozitivitással feltöltődve mondom azt, hogy minden rendben. Aztán elgondolkozok, hogy ez a pár százas közeg egy 10 000 000 lakosú országból jött össze. Régebben a megyéből összejött 500 ilyen arc. Jó látni , hogy vannak, akik kitartanak még, de tényleg be kell ismerni, hogy egyre kevesebben vagyunk.
Régen mindenki graffitizni akart, ma mindenki MC vagy beatmaker akar lenni. Ebben látják a legnagyobb és leggyorsabb kitörési lehetőséget. Elég egy mikrofon meg egy számítógép, ki sem kell mozdulnod a szobádból, és fél óra múlva a világon bárki meghallgathatja mit csinált az emberke. Ezeknek a 99%- a nem kapja meg azt az elismerést, amire számított (persze nincs is miért), és nagyon hamar fel is hagynak ezzel a fajta időtöltéssel. A kitartóbbak közül viszont egyre több jó MC is megjelenik országszerte! Nem nagyon tudok sok olyat mondani fiatalok közül, aki ma All City Writer szeretne lenni. De, már az öregek közül is egyre kevesebben aktívak, ami érthető, mert megtették már a magukét, és nyilván való hogy nem lehet ezzel foglalkozni napi 24 órában a napi megélhetés mellett. Talán ez az ág ami legnagyobb veszélyben van. Régen olyat is halottam, hogy volt aki egy vagonon magát fedte le, mert nem volt szabad hely, mára felcsillan a szemem, ha 100 vonatból elmegy mellettem egy színes, ami kb egy óráig fut mielőtt bemegy fürödni a depóba. Szerintem mivel egyre kevesebb aktív csoport van, és ők is jó viszonyokat ápolnak, így kiveszett az egészséges rivalizálás, ami arra ösztönözte őket, hogyha XYZ rakott egy burnert valahova, akkor mi már azért is egy jobbat és nagyobbat fogunk rakni. Mindemellett lassan minden be van kamerázva, és eléggé elporolják a seggét annak, akit tetten érnek. Persze aki fanatikus, és lázadó felfogású azt gondolom, hogy ezt pont leszarja, és azért is kijátsza a rendszert! Nehéz elvárni egy fiataltól, aki a számítógépes korszakban nőtt fel egy szobában, és nem a cimborákkal lógott a téren, hajnal kettőkor elinduljon a mínusz 10 fokban a nádasban bujkálni a rendőrök elől. Ez ma már egy sokkal kényelmesebb világ.  Sajnos a breakesek is egyre jobban eltűnnek az utcákról. De, például jó volt látni szegeden, hogy a 40 éves világ bajnok formák tanítják meló után a fiatalokat az Áruház előtt. Ez egy nagyon fontos dolog! A dj-kről pedig csak annyit, hogy belőlük igazi mindig nagyon kevés volt itthon, viszont Őket jó lenne klónozni valahogy.

SKUGAH – Jól gondolod, vergődik a hip-hop! Hiába van rengeteg MC, és buli is egyre több van, mégis azt kell látni, hogy üres a placc. Azért ha visszaemlékszünk, régen utaztál egy csomót egy fasza party miatt, most szinte minden napra jut egy, persze nem feltétlenül Debrecenre gondolok, országosan. Ha pedig megnézel egy mostani, közkedvelt elődadót, bármilyen új cuccal( cd, klip stb..) jelentkezik, pár hétig pörög aztán lepörög… Divattá vált rapelni, de mégis nagy a hiány. Elég érdekes dolog ez. A mostani modern világnak köszönhetően, már lassan egy telefonnal is összedobsz egy jó minőségben szóló cuccot, és sajnos nagyon sokan így vannak ezzel, emiatt értékét veszti egy valóban jó hip-hop zene. Csak a rohanás, átfut az ember egy új lemezt 3x és már másik 3 áll a sorba. Nem tudják az emberek kellőképp kielemezni. A másik dolog pedig, ami engem például nagyon zavar, hogy egyre többen próbálnak lebutított szöveggel előállni, hogy a közönség minél hamarabb kántálni tudja. BORZASZTÓ! 

RH – Van egy egyre erősebb fiatal rap közeg, egyre jobb MC-k, beatmakerek bújnak elő a semmiből. Ti, kiket emelnétek ki, személyes kedvenc bítgyáros, mikrofonista…. hogy jellemeznétek ezt az új generációt?

DHOK – Ez a fiatal rapközeg szinte egy az egybe a mi generációnk. Semmiképp nem szeretnék kiemelni személyes kedvencet, de megközelítőleg felsorolnék párat kinek szívesen hallgatom a cuccait , és a múltban szívesen zenéltem, a jelenben szívesen zenélek és a jövőben szívesen zenélnék velük együtt.
Ultimate Simperial Posse, Mocskos Márka, Slow Village, Poenick, Strikt Beats, Abraka Blabla, Stereo Kollektív, Sör és fű, Hivatlanok, HRK & Harring Franky, Mulató Aztékok, Loco, Soul A New, Stek, One- Shoték, Lusta Bítek, Bfok11, Oneil, Az Igazgatótanács, FNT, P’ da boomhead.  De nem szeretek az ilyen kérdésekre válaszolni, mert akaratom ellenére a felét, akit mondanék még tuti kihagytam…
Jó látni, hogy ezek az emberek a tartalomra és a minőségre törekszenek, értéket teremtenek. Nagyon lelkesek, és szeretik, amit csinálnak! Maximális tiszteletünk a srácoknak!

SKUGAH – A győri Bio cucca szerintem igen erős lett, tipikus én világom az egész album, nagyon szeretem. A Mocskos Márka is elég közel áll zeneileg hozzám. Herring Franky pedig elég bomba bíteket tud írni, és persze egy lövés Sanyi. :)

15109445_1206333679446557_6755314645406839017_n

RH – Egyre több kollabótok van Bankossal, hogy zajlik a közös munka, egy pár belső infót, érdekességet elárulhatnátok a nagyérdeműnek…. Egyébként ti, hogy látjátok Bankos szerepét, megbecsülését, helyzetét a mai magyar szcénában? Mennyire tudják dekódolni a fiatalok a nem könnyen emészthető szövegvilágot?

DHOK – Sajnos személyesen keveset sikerül közösen leülni szöveget írni, de ezen szeretnénk mi hamarabb változtatni. Ezzel azt is elárultam, hogy valószínűleg lesznek még közös trackek. Szerintem nagyon fontos szerepe van a mai napig a magyar Hip Hopban a munkásságának. Egy korszakalkotó MC- ről beszélünk, aki jelenben is egy nagyon erős színfoltja a palettának!
Elég súlyos velős mondani valókat hordoznak a rapjei, amivel nem minden esetben tud azonnal azonosulni egy mai 15 éves, de szerencsére még mindig sok fiatalt látni a koncertjein.

SKUGAH – Bankos egy roppant érdekes személyiség, igen erős tartalmú szövegekkel. Úgy gondolom, hogy a mai fiatalságnak egyre nehezebb felfognia amiről Bankos rapel, viszont már a neve elég ahhoz, hogy minden fiatal egyből rámenjen a cuccaira. A közös munka? – rendkívül sok eszmecserét folyatunk egymással, mielőtt az adott projektre pont kerül. Sajnos a távolság miatt nem mindig sikerül személyesen együtt dolgozni, így marad a világháló, a telefonos kontakt. Mindemellett úgy gondolom elég jól megy a közös munka.

RH – Ehhez kapcsolódván, sokszor látjuk, hogy más öregisis MC direktbe butított szövegekkel próbálkozik, hogy befogadhatóbb legyen a felszines, gyorskajáldás felfogású fiatal generációnak. Ezzel nagyobb népszerűséget, bevételt generálva. Hol a határ szerintetek, hogy ne kurvázzanak le egy előadót?

SKUGAH – Mindenki maga döntse el azt, hogy mennyire nem akar megmaradni saját maga. Sajnos a mai helyzet ezt diktálja, és bizonyos előadók élnek is ezzel, hogy a jól megszokott stílusát megmásítsa amiatt, hogy ehetőbb legyen a cucca. Ha közönségközpontú akar maradni, akkor ilyen áron maradhat. Pár elcsépelt sor jobban megragad már a hallgatókban, mint egy komolyan megfogalmazott duma. Szint pedig nincs, egyszerűen csak meghallod hogy azzá vált.

DHOK – Elképzelésem sincs, hol lehet ez a határ. Minket nem kurváztak még le, bár tény, hogy mi nem a zenélésből élünk. Ez legfőképp azt a közönséget jellemzi, akinek erre van szüksége. Nem nagyon foglalkoztat ez egyébként, de ha mégis nagyon válaszolni akarok a kérdésedre csak úgy tudom megközelíteni, hogy én mikor érezném kurvának magam. Ha már mindenképpen szerepet kellene játszanom a pénzért, és nem élvezném amit csinálok. Ennek ellenére mégis folytatnám azt…

RH – Mondjatok egy magyar albumot, ami nálatok mindenidők beszt lemeze

DHOK – RAPMOTEL

SKUGAH – RAPMOTEL

RH – Végül kis ajánlás a megjelenő albumhoz. Plusz puszi-pacsik…

SKUGAH – Ha torrentezel akkor seedeld vissza mindenképp! :)

Nem akarok szokványos módon mindenkinek külön köszönetet mondani, ezt az érintettekkel már rég megtettük. Mindenkinek sokat köszönhetünk, örök hála nekik, hogy véleményem szerint sikerült elkészíteni egy bomba korongot!

DHOK – Küldeném mindenkinek aki szereti! 😀
A legnagyobb pacsikat azoknak dobnánk elsősorban akik a nevüket és tudásukat hozzá tették az Alföldalatti albumhoz! Itt mindenkire gondolok, aki a tracklisten szerepel! Külön szeretném megköszönni Steknek a mindent!
210-nek a taget, Upikone-nak a designt és az ezzel kapcsolatos maradék mindent! Mr. Dienak és K.-nak a hamarosan érkező videónkat, meg amúgy is mindent! Cropp Clothing! Ibynek, alapból mindent. B-nek 2x mindent. Üdv az egész RH Crewnak!

KATT IDE —–> AZ ALBUM HALLGATHATÓ/VÁSÁROLHATÓ DIGITÁLISAN ITT

KÉZZELFOGHATÓ MATÉRIA A hirwevokofficial@gmail.com -ON RENDELHETTEK!