BIKA SZEME (4.kör)


11/11/2016 – 14:37 | Feltöltötte:

RH – A mai ötöst direkt úgy válogattam, hogy több generáció képviselje a sztorit, MC-k különböző iskolákból  … Ha a régmúltat szembe állítjuk a jelennel, hol lennél inkább kezdő mc, régen a radikális, masszívabb hiphopközegben szarabb technikai lehetőségekkel, internetmentes, kisebb, de tisztább mozgalomban, vagy ma a fejlett, könnyen elérhető zenei hátterekkel egy hígabb, feldúsult, butított szcénában. Jókor kezdted, vagy cserélnél-e?

bikaszeme4

TURAN KHAN – Most semmiféleképp nem lennék kezdő. Lehet, hogy meg se érintene az egész, mert annyira mélyre kellene leásnom az igazi feelingért, hogy meg se találnám, ezért nem érteném a hip hop lényegét….. Sajnos sokan vannak így fiatalok…. Ezzel nem lehet mit kezdeni…. Most minden album lejön ingyen, nem kell megküzdened érte, nem cserélgetsz lemezeket csak belehallgatsz és ugrasz is a következőre. Kényelmes meg minden, de szerintem ez ettől függetlenül nem tesz jót a zenei műfajoknak….. Mondjuk én lemezgyűjtő is vagyok, szal elfogultságból is beszélek,

4TRESS – Közhelyes, de igaz, hogy amit az ember könnyen elérhet, az kevésbé tűnik értékes dolognak, ezáltal nehezebb művelet az, hogy felhívd magadra a figyelmet. Régen többet számított a tehetség, a mondanivaló. Ma már húzó nevek nélkül egy feltörekvő kevésbé tud érvényesülni, amihez hozzájárulnak a szaporodó hétvégi MC-k alázat nélkülisége. Unszimpatikussá válnak azok a gyöngyszemek, akik élik ezt a dolgot, persze mind addig, amíg a hallgató nem veszi a fáradtságot és hallgat jobban utána annak, aki érdemes rá! Ennek ellenére úgy érzékelem, hogy ébredeznek a fülek, és kezdenek felfigyelni a rohamosan érkező új generációra. Tehát semmiképp sem kezdtük rosszkor, sőt jókor vagyunk jó helyen, hogy visszahozzuk azt az időszakot, amiről a 2000-es évek gyermekei csak hallanak, jobb technikával, interneten.

KETIOZ – Én szerintem a lehető legjobbkor kezdtem, mert a kazettás korszakon nőttem fel, a cd-s korszakban kezdtük el, és mire kiforottunk már a neten könnyen eljuttatjuk az emberekhez! Szóval mindhárom érában jelen voltam így vagy úgy.

BOBAKROME – Nem cserélnék. Nagyon jó volt és még jobb lesz csinálni. Megszereztem a saját cuccomat magamnak, hogy élvezzem a dolgot. Akkor azokat, most pedig ezeket. Akkor azokkal zenéltem, most pedig ezekkel.

CSICSÓ – Úgy gondolom igen, még megvolt a varázsa – a magnónak – a walkmannak – koccoltunk a suliba , aztán a 10perces útból fél óra vagy egy óra lett, hisz csak meg kellett állni visszatekerni a számokat az elejére. A jó munkához idő kellett. Vagy a felvételek, utaztam akár 50-100 km messzire, hogy felvegyek egy számot, de ez így volt rendjén – így szerettem bele a hiphopba. NEM CSERÉLNÉK SEMMI PÉNZÉRT.

RH – Egyre kevesebb a cd eladás, egyre kevesebb a hiphop party, kevesebb a fellépési lehetőség, az mc-zés marad egy drága hobbi, művészet a moneymékinggel szemben, hogy látod egy mc meddig mehet el, hogy délután 4kor ne hurkatöltő fesztivál haknikon kössön ki?

BOBAKROME – Sosem azért csináltam, hogy celeb legyek vagy ilyen tápos sztárka. Sőt még vissza is vettem, de egy ponton túl már nem lehetett szabályozni. Most újra figyelek és kódolom a jelenlétet. Legjobb érzés az, amikor elismernek emberként és még kedvelnek is mint zenematyit vagy mit. 1995-ben demókazit, 2000-ben CD-t aztán pedig szövegkönyves matricás CD-ket csináltam. Bakelit is szóba került. Ha viszont nincs tőke csak rezsi meló, akkor nem sok az esély. Itt a netvihar, ami egy új korszak, új lehetőségekkel. De azt, amit egyesek csinálnak, azt nem bírnám gyomorral, se réges se a jövőben… az eltúlzott önmenedzseléses nyomulás és a felfelé nyalás lefelé taposás nem fekszik Nekem.

TURAN KHAN – A műfaj folyamatosan változik formálódik. Egyszer több, egyszer kevesebb fellépés…. Én azt látom, hogy jelenleg semmilyen zenei műfaj nem váltja fel az ug rap-et Magyarországon. A partyk kevesebbek, de nem csak ebben a stílusban, mindenben. Van pár tucat fesztivál, ami a tömegeket mozgatja, a többi szubkultúrává vált…. De, a zenénkre folyamatos igény van, rengeteg ember hallgat minket még mindig, csak nem feltétlen jár jam-ekre…

CSICSÓ – Kimondom kerek perec, a szorgalom és a tehetség sajnos nem elég már. Kellenek a kapcsolatok, vagy, hogy jókor legyél jó helyen.

KETIOZ – Megélni csak underground rap-ből ebben az országban lehetetlen véleményem szerint! Ha pénzt akarsz nyitni kell a jól ismert más irányokba, de az is kockázatos! Kőkemény hardcore cuccból max gyári fizu kiegészítésed lesz!

4TRESS – Egy kreatív előadó megtalálja a vonalán belül elhelyezkedő mellékutakat így is úgy is, a behatásoknak és a sokszínűségnek köszönhetően, ami vagy a régi hallgatóknak nem fekszik, vagy rengeteg újat vonz maga köré. Egy MC attól real, hogy azt csinálja, amit él, és nem érdekli ki milyet akar hallani. Tehát maradjon azon az úton, amin elindult, és a lehetőségei az idő haladtával kiszélesednek. Előbb vagy utóbb úgy is kiforrja magát, és a kitartása meghozza a munka gyümölcsét.

RH – Milyen intelmekkel látnál el egy éppen emszízésbe kezdő fiatalt, hogy a helyes ösvényt járja? (mikor ragadja, vagy mikor rakja le a mikit, message, flow …stb)

4TRESS – Elsősorban, mindenképp azt tanácsolnám, hogy magának, családnak, barátoknak zenéljen, amíg nem érzi, hogy eljött a debütálás ideje. Akinél ez nem érkezik el, az rakja is le a mikit.

BOBAKROME – Már nem sokkal. Újabban úgy gondolom, mindenki csináljon azt, amit akar. Akinek régen tanácsokat adtam, annak be is jöttek azok. A tisztelet viszont (még nem is a hála) elmaradt. Felfelé nyalás, lefelé taposás… Néha dobok tippeket, ide-oda, de az ritka. Az újak már új világban vannak, és néha Ők adnak Nekem tanácsokat. Mármint a kingebbek.

KETIOZ – Ne utánozzon senkit, főleg ne magyart! Találja meg a saját egyedi stílusát és semmiképp ne küldje el nekem a szövegét, hogy mondjak róla véleményt 😀

CSICSÓ – Talán az, hogy hallgasson sok jazzt – bluest – és funkyt. Ne a tv-t vagy a netet kövesse. Alakítson saját stílust magának, és ha úgy érzi elég rátermett mutassa meg azt trekkekben, majd a színpadon is.

TURAN KHAN – Legyen alázatos a műfajjal és kritikus önmagával szemben. Próbáljon olyan zenét csinálni, amivel megvalósítja önmagát és ne a nézettségre koncentráljon. Én soha sem bántam meg, hogy az underground rap-ben ragadtam. Ez vagyok én. A nézettségtől nem leszel legenda. Ha legenda vagy persze lehetsz nézett. Ha szaloncukrot kötsz a töködre és pörgeted sokan nézik meg a videódat, de vajon emlékezni fognak rád egy év múlva?? Az igazi mc együtt él az egész műfajjal. Ismeri és érti, érzi a múltat, de tud újat hozni, megújulni is. A mi nevünket, idézeteinket sokan varják magukra, a nagyon nézett fake szubkultúraanalfabéta gagyi mc-k nevét hányan? Láttál már Dynamic, Mr.Mish stb tetoválást? Nem sokat. Azért mert ezek a szarok azt se tudják, hogy mi a rap…Valójában… Nem értik. Lehet, hogy a tini picsák megnézik rengetegen meg a tupír hajú strechfarmeres cicafiú barátaik, de a nevük nem marad fenn. Egyszerűen senkik….. Ők rappernek tartják magukat, de soha se voltak és nem is lesznek azok… Ez van.

RH – Mi az amit szeretsz, és mi az amit gyűlölsz a magyar hip-hopban?

CSICSÓ – Amit kimondottan szeretek, az az, hogy mindenki gangternek képzeli magát, ez még a leghúzósabb napokon is megnevettet. Amit pedig kifejezetten utálok, hogy sok úgymond befutott előadó nagyon sok mindent elfelejt Az önismeret a legnagyobb erény.

4TRESS – Kevés magyar hiphopot hallgatok, de amit szeretek az a választékos szövegek, szójátékok. Az üres üzenetek nálam nem rúghatnak labdába.

TURAN KHAN – A múltat szeretem a jelent nem annyira. Ez nem puszta nosztalgia. Szeretem, ha a rap lendületes energikus egyedi, végigáramlik rajtad és erőt ad. De a képmutatást, a pénzéhes felszínes dolgokat nem. Az utóbbiból több van mostanában. Ez kicsit bosszant. Hogy annyira nem vágják a zenét, hogy felismerjék mi a jó rap, jó szöveg, jó instru, és mi a fajidegen faszság. Persze tisztelet a kivételnek…. Most a nagy tömegekre értem. Vagyunk azért sokan utolsó cserkészek. És ne feledd: underground never die!

BOBAKROME – Az amerikás külsőt és a hamis magyar belsőt együtt nem nagyon szeretem, de elfogadom, mint a retket a járdán. De ügyelek rá, hogy ne lépjek bele. Szeretem azokat, akik nem rivalizálásból rivalizálnak, hanem inkább szeretetből. Persze ezt támasszák alá tettek is és ne csak a fifikás szövegek a nagyon kreatívnak egonizált agyalapi irígyből. Akik pedig ezek mellett még értéket is közvetítenek a hallgatók számára, azokat nagyon tisztelem is.

KETIOZ – A benne résztvevő embereket szeretem… és a benne résztvevő embereket gyűlölöm :)

RH – Ha egy feltörekvő magyar MC/crew-t kellene mondani, aki(ke)t kimondottan tehetségesnek tartasz… (és miért ő)

KETIOZ P’s cuccai bejönnek nagyon, meg mostanában veretem a földim Bio-t, ügyes pasasok!

4TRESS – Jó pár feltörekvőt tartok tehetségesnek, így inkább nem emelnék ki senkit :)

BOBAKROME – Nem mondok ilyet, mert megtanultam milyen gyorsan változnak az idők és a személyiségek. Sok jó van, de még több a fos. Mintha a közönség mindenevő lenne. Néha azt látom, hogy arc nem is tudja, hogy amit szeret az jó vagy rossz, de szereti. Tök jó mert szeressük egymást minél többen és jobban, de néha mintha mindegy lenne ki nyomatja csak a színpad legyen komoly és a feltupírozás, ami körbeveszi. A szövegek mondanivalója néha olyan primitív, hogy inkább elhatárolódom és az okoz örömöt. Feltörekvőket pedig főleg nem, mert pl. én nem akartam ilyen lenni sosem. Akkor teljesen másként csináltam volna. Sodródtam az árral. Élveztem az utat. Nem is nagyon ismerem a kultúrát igazából. Jókat írni nem nehéz, már a lerakott alapok miatt. Szabad stílusban már jobbakat mondanak, mint régen akik írtak. Mindenki el-el kap egy jó kört már. Teret adok másoknak és közben csinálom, amit szeretek.

CSICSÓ – Úgy gondolom sokunk szeretne elérni a zenével valamit, de keveseknek adatik meg. Aki nem szerepel a tv-ben, vagy nincs kimondott jó háttér mögött az átvitt értelemben mind feltörekvő.

TURAN KHAN – Hírwevők, Loco. Nem túl újak, de nem ismerek sok fiatal tehetséget. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek. Mostanában nem volt időm sok magyar rap után kutatni. A régieket meg nem sorolhatom ide…

RH – Mondj egy magyar albumot, ami szerinted egy mérföldkő, egy megkerülhetetlen, kötelező darab, vagy csak személyes kedvenc …

TURAN KHAN – 

3939

4TRESS – Szigorúan kötelező!!!

1505470_813402295365026_2690387480910819117_n

CSICSÓ – 

fattyuk_n

KETIOZ – Muszáj hármat mondanom, mert szerintem három van!

3939

akphcd-covert_n

nks

BOBAKROME – Egyiket sem érzem még olyannak, de épül a közeg. Valamivel mindenki elkúrja egy kicsit. Egymás dolgaiból legalább olyan sokat tanulunk, mint a sajátunkból. Vannak királyok és vannak jobbágyok. Vannak király jobbágyok és jobbágy királyok. Jók és fosok. A fosok inkább csak elrettentő példák. A jók pedig inspirálnak. Egyik sem megkerülhetetlen Nekem. Van aki buliztat és van aki gondolkoztat. Van ki hasznos akar lenni és van ki haszontalan. Van ki csak szöveget ír és van aki zenét csinál, felveszi,  rajzol táncol mindenben benne van. Nincs legjobb és mind egy darabja az egésznek valamiért. Sokan mondanak nagyokat és igen, de aztán torkon fossák magukat valamivel és csak pislogás van a hitelesség miatt. Nem jut most ilyen album az eszembe sajnos. De ez biztos az én hibám. Ilyenkor lenne jó a segítség.

RH – A legjobb és legrosszabb szkilled (repping terén) …

KETIOZ – Elég sokoldalúnak tartom magam sokféle stílusban kalandozok a hip hop-on belül, ez talán erősségnek számít… nem tudom. Viszont ebből fakad a gyengém is, mert beleszaradok gagyi szerelmes számokba ha kiborulok 😀

4TRESS – A legrosszabb az, hogy teljes mértékben sosem vagyok elégedett a verzéimmel, így folyton felül akarom múlni a következőnél, és ez a legjobb az egészben. :)

TURAN KHAN – A legjobb, hogy nagyon energikus vagyok, szó szerint megdöglök a színpadon, gyorsan pörgetek technikás rappet tolok, jó a hangszínem. A rossz, hogy nem mindig tudok spontán lenni. Nem vagyok kimondottan freestyle mc. Valamikor tudok órákon át szabadrappelni, valamikor egy percet sem.

CSICSÓ – A Legjobbnak talán azt tartom, hogy tudatosak a szövegek, nem összecsapott, és elég energiát fordítok rájuk.

BOBAKROME – Egy ön menedzselt karrierista formáció után lehet kicsit szegényesnek érzik a dolgaimat, akik hallottak rólam és csalódni fognak, de sajnálom, mert nem nagyon érdekel. Bombázni szoktam és nem előadni. De szerintem tőlem ezt a is várják a többiek.

RH – A kedvenc 4-8 sorod saját magadtól…

BOBAKROME – Mivel ma a halottak napja van, azért most ez : ( (Krome, akkor írt )
‘Ne nézz olyan szúrósan felém éles olló.
Mér’ akarod, hogy szálljon hajam szét a szélben.
Édesanyám hagyta Nekem.
Ez maradt Belőle itt Velem.
Csak egy módja van, hogy át adjam Neked.
Ha rá talál egy lány,
aki olyan szép, mint Ő volt,
de elveszítette haját, ahogy Én Téged.
Táncolhatnál olló rajta.
Ajándékba adnám át.
Mert Édesanyám a mennyből
le nevetne ránk.’

TURAN KHAN – Mindig más. Most ez:

“Csak egyszer mondom el, a világért se untatlak, ha a lányomhoz érsz levágom mind a tíz ujjadat, amíg 5-ig elszámolsz B-R-I-G-Á-D, ha megjövünk a tömeg fél percig némán néz.”.

A hat hónapos lányom miatt, akit imádok, most ezzel tudok a legjobban azonosulni.

CSICSÓ – HWK feat. Csicsó “Mi hozzuk”
a teljes terjedelme. Köszönöm Raporter – Köszönöm Debrecen.

4TRESS – “aki langyi az elég hamar sikeres lesz, csak az nem a mi kenyerünk, amit ti kerestek, ez a friss beton szaga, inkább legatyásodok, visszataszít, hogy sok fej a pénzért fel-alá mozog”

“halat csak az fog, ki beetet, így állok üres zsebbel, mert az vagyok akit hallasz, bro’ realnek születned kell, ezt azokra, akik csak addig kerestek, amíg felsegítettem őket ha önhibájukból elestek, nem vagyok hálátlan – kösz, jó kis tanulópénz lett, már ismerem ezt a szagot, amit kamutól érzek, ezt mindazokra kik nem hitték, hogy komoly a szándék, úgy bűnözünk a beateken: all up in the crime rate”

KETIOZ – Fasz tudja…

RH – Adok be pár fotót, 2-3 szó amire elsőre beugrik…

moha

KETIOZ – Crack pipa

TURAN KHAN – Túl Happy Gang :)

BOBAKROME – popzene rap, blabla, rossz példa, nemvágom.

4TRESS – Lefelé mindig van

CSICSÓ – Jobbulást!

13335737_1166235800075091_3331620436792330999_n

BOBAKROME – Káva, szóforgatás, fiatal, elismerem a krújával együtt.

CSICSÓ – eFuUeRA magyar hangja – Molnár Csaba

TURAN KHAN – ivópartner :)

4TRESS – Intellektuel Rap

KETIOZ – Egi

hqdefault

KETIOZ – Vele az ég világon semmi kapcsolaton nincs, szerintem még egy szót sem beszéltünk soha.

TURAN KHAN – Wacuum Airs időszak

CSICSÓ – Rég volt – Jó volt

4TRESS – A költészet nem halt meg, csak Steve-re keresztelték

BOBAKROME – székely wacuumstílus, vágom a dumáját, barátom, hiányzik.

sis

CSICSÓ – Üdv. TBÁNYA

KETIOZ – Szerintem kicsit úgy néz ki, mint Foxi Brown 😀

4TRESS – Jön a Tré!

BOBAKROME – nyomassad, szolipiros repszerelmes, jóember, vidám arc, bírom!

TURAN KHAN – A legtisztelettudóbb magyar mc + Trébánya királya

kanye-west-3

TURAN KHAN – túlhype-olt faszfej

BOBAKROME – nemvágom, nemérdekel.

4TRESS – “Tudtad, hogy a Kanye West az buzi lett? Mármint Gay”

CSICSÓ – Jeles

KETIOZ – Balfasz , de amúgy jó beatjei is vannak nem is egy. De attól még balfasz 😀

i4kdewvnbiqtgyv072pj

KETIOZ – Szerintem tök ugyan olyan a hangja, mint Ghostface-nek!

BOBAKROME – karrierista zabagép, ügyes pénzmozgató, nem vágom.

4TRESS – A Stage szent és sérthetetlen 😉

CSICSÓ – fura fickó – nagy szakállal

TURAN KHAN – baaaanggg

RH – Mindig van egy magyar klipelemzésünk, mi a véleményed ha megnézed ezt a videót (pár mondatban, ha elemeznéd a produktot) 

BOBAKROME – Komcsi Ifjúsági filmek hangulata megmentve koszos bohém vidámsággal, fiatalos lendülettel bevitt bordatörő levegőbox, inkább buliztatós, mint ébresztő szar a buli, de ismerem őket.. zeneszerelmesek és szabadstílusos formák egy új generációnak az optimizmussal operáló tagjai, Nekem személy szerint már egy másik frekvencia, de kompatibilis.  Az egésznek a király részén vannak! Kb egy szinten nyomják, de mégis 3 féle és alájuk igazán passzolna egy élő zenekar.

4TRESS – Korrekt munka. Frappáns klippel és zenével porolták le a 90-es éveket. Teljes mértékben visszaadja az életérzést.

TURAN KHAN – A hangulata fasza a track-nek. 90-es éveket idézi. A klipp egyszerű, de jó. A raptechnik-en még fejleszteni kell. Meg a szövegíráson. De nem rossz

CSICSÓ – Adom a srácokat, úgy éreztem magam, mintha még gyerek lennék, és apám rám üvölt – fiam tekerd vissza a videó kazettát. Szöveg : Jeles  Klip: Jeles

KETIOZ – Jó a dob! 😀

RH – Milyen albumokat, cuccokat pörgetsz most leginkább a lejátszódban?

CSICSÓ – Nálam ez az elmúlt 3 évre nyúlik vissza kb, azóta random ezek szólnak – pl . The Roots, Reks, Common, Oddisse, Jay-z, Globetrotters.

4TRESS – A klasszikusok mellett Ramson Badbonez – A Year in the Life of Oscar The Slouch nálam mindent visz, Ocean Wisdom – Chaos’93, Kabaka Pyramid, stb…

TURAN KHAN – Legtöbb 90-es évekbeli NYC előadót. Brooklyn mindörökké! De, ha már itt tartunk, akkor Bankai Fam. G-stats a legjobb!!

KETIOZ – Az új Masta Ace lemez régóta az első cucc, amit végig tudtam hallgatni többször is.

BOBAKROME – Mindent, mivel sokat samplerezek. Nincs a lejátszómban lista. Belezúgok dolgokba és rá kell mennem. Ütemet kell belőle csinálnom. Vagy hatást. Vagy azt kell hallgatnom sokáig és hozzátenni vagy csak elvenni. Mindig valami szól és pörög, változik. Szeretem autóban betesztelni a dolgaimat. A Wacuumra szerkesztem a többiek dolgait. Jókat fesselek ezeken a zenéken is, mert mind még saját és nem a már elvárás. Nagyon földalatti föld alatti. Legjellemzőbb a saját hatásokban utazás.

RH – Mi az amin éppen dolgozol, milyen agyagokon leszel hallható a közeljövőben?

KETIOZ – Jamba 4-et csináljuk, ha minden jól megy idén még ki is jön!

TURAN KHAN – Készül az új NKS. A többi projectet még nem szeretném lelőni. Nem csak azért mert meglepetés, hanem azért is mert még elég képlékeny. Az a biztos amikor már a kezedben a master cd….

CSICSÓ – Jelenleg elég sok szóló és közreműködős cuccon melózok, pl készítettem Brash Sanyi barátommal egy számot, melyben közreműködik még Lillienn barátnőnk is, melyhez videó klip is társul. Nem publikáltuk még, de hamarosan erre is sor kerül majd. Na és a km-ek pl. HRK – STEREO KOLLEKTÍV – DAS – DUFFCHY – MILLER (LustaBítek) – 2HÁZKÖZT – SLOW VILLAGE-ből Nash Cimbi, és még szerencsére sorolhatnám,de nem lövöm le. Mindezek mellett van egy szentesi srác, akit elég tehetségesnek tartok, januárra szeretnék neki összehozni egy 10 trekkes kis albumot, aztán kiderül minden.

BOBAKROME – Csak sajátok. Csak sajátokon.

4TRESS – A Mocskos Márkával folyamatosan dolgozunk valamin. Jelen pillanatban az elfogadott felkéréseknek próbálunk eleget tenni, ami sajnos szabadidő hiányában lassan halad, ezek után gőzerővel ássuk bele magunkat egy újabb MM őrületbe. Közben Slanguage kiadónkkal is készül egy album. Emellett klippek fognak érkezni a házunk tájáról, nem is oly soká. Egy szóló projekten is dolgozom, de ez még a jövő zenéje. :)

RH – Utolsó szó jogán …

KETIOZ – Nem én voltam… 😀

4TRESS – Emeljétek fel a seggeteket és járjatok aktívan a hip-hop partykra, mert a 4 fal között nincs élet! Köszönöm a lehetőséget Shonak és hatalmas fel a Romlott Hazainak! 4Tress voltam a Mocskos Márkából, béke veletek!

TURAN KHAN – Nekem a rap nem hobby. Ez vagyok én. Nem emléxem ki voltam előtte és félek nem tudnám ki vagyok utána…. Tisztelet mindenkinek, aki hozzá tesz és nem elvesz belőle. Az előbbiek a testvéreink, az utóbbiak az ellenségeink. De, így vagy úgy mindig az igaz győz, nem igaz?

CSICSÓ – Sötétséggel nem lehet elűzni a sötétséget, erre csak a fény képes. – Martin Luther King
Köszönöm a lehetőséget – Köszönöm RH. Ölelés Debrecen

BOBAKROME – Testvérem! Tégy’ amit akarsz, hogy ha azzal nem ártasz.

 

RH – Köszi tesik, legközelebb újabb ötös ….pisz