AZ ÁLARC (Stereo Kollektiv Album + riport)


02/09/2016 – 14:49 | Feltöltötte:

Mecsek májk csekk. Újra itt a pécsi Stereo Ká egy vastag nagylemezzel beköszönt a nyár végére. Közben a kollektíva bővült is, korábban vendégben rímelő Dózi mára stabil kezdőjátékos lett. Nem kell a kispadot koptatni tovább. hihihi.  A cucc maga egyébként folytatja, amit 3 éve elkezdtek a Fejtörővel, marad a vonal nagyjából, némileg finomultak a dolgok, kevésbé érces bítek, lágy ívű dallamok, vokál matériák is képbe jöttek. Míg a fejtörőnél a zenei hátteret DJ Maxell-el kb felesbe mérte Chicheck, most két kivétellel (1 Rucksack és egy Dózi bít) Chicheck felel a az összes zenéért. De, mondom, akinek bejött a Fejtörő, az az Álarcban sem fog csalódni. A trükkös word play is megmaradt, az MO színtéren egyik legpróbb a rímtech, Slam és Chicheck mellé Dózi is felvette a rezgést. Egységes a piszkos déli szleng. Vinylakrobatika terén főként Stika húzogat, de feltűnik Bobby J, B-Ware és Majestic is egy körre. Mikrofonpasszba megy Tink, NickName, BusaPista. Kíváló magyar áru, menjetek rá. De, közben a mikrofonos részleget is elkaptuk egy rövid riportra…

sk

RH – Manapság egyre kevesebben vállalnak be nagylemezt, inkább rövidebb EP szerű dolgokban hisznek, mondják … „az emberek már úgy sem hallgatnak egy előadót 1 órán keresztül, így az utolsó trekkek feledésbe merülnek inkább többször megjelenni rövidebb anyagokkal, a figyelmet fentartva…”, . nálatok az új anyag 19 trek, ti hogy vélekedtek erről?

Chicheck – Az az igazság, hogy Mi szeretünk albumokat csinálni. :) Nem vagyunk túl idősek, de semmiképp sem sorolnám magunkat a new school formák közé, főleg úgy, hogy DJ Stika már a Mega Sound Systemben is jelen volt DJ Joy néven. Tehát nálunk adja, hogy egy „egész estés” anyaggal álljunk a nagyérdmű elé. A kész korongnak megvan a varázsa szerintünk, és ahogy kaptuk a visszajelzéseket szerencsére vannak mások is, akik így gondolják. Ha ez 5 ember az is jó, mert már azért megéri, hogy nekik örömet okozhatunk! A 19 trek pedig 3 év melója ez leképezi az utóbbi esztendőket, hogy honnan indultunk az előző albumhoz képest és hova tartunk. Szerintem ez így korrekt!

Dózi – Én azt gondolom, hogy egy album mindegy, hogy rövid, vagy nagyobb lélegzetvételű ha jó és teljes egészében hallgatható.

RH – Ha az álarcot össze kellene vetni a fejtörővel, miben különbözik, miben változott…

Dózi – Elsősorban, hogy jómagam teljes értékű tagként szerepelek rajta, valamit zeneileg más lett Csicsek munkásságának köszönhetően.

Chicheck – Amiben alapvetően változott, hogy még egy DJ csatlakozott hozzánk Stika (ex-MSS, ex-Punnany Massif), valamint plusz egy MC-vel bővült a csapat időközben Dózi személyében (ex-Friix, ex-Eosin Ghetto). Úgy gondolom, hogy sokkal erősebb szövegekkel operálunk, picit más vonalon mennek a bítek, de abszolút boom bap irányban, valamint több a karc! Én úgy érzem, hogy sokkal jobban egyben van az Az Álarc a Fejtörőhöz képest

skcover

RH – Mára egyre kevesebb repcuccban van scratch, háttérbe szorultak a karcosok, (főként jellemző ez az újhullámos vonalra) , viszont nálatok erősen jelen van a turntable science, hogy viszonyultok ti ehhez?

Slam – Szerintem teljesen alap, nálunk ugyanolyan fontos a technikás scratch, mint a patent rímek, meg hát eleve onnan indult minden. A Stereo K nem 3 emszít takar.

Chicheck – Igen, a mi csapatunknak teljes értékű tagja mindkét DJ. Nem is tudunk nélkülük meglenni. Akkor nőttem fel amikor a Lemezlovas nélkülözhetetlen része volt egy Hip-Hop shownak, albumnak és ezt szeretnénk is tovább vinni. A négy elem egyik része a DJ-ing és ezt sokan elfelejtik!

Dózi – A lemezjátszó masszív része a Hip Hop -nak, ezt tudjuk. Akkor mi a kérdés? 😉

RH – Milyen célokat tűztetek ki a lemezzel, mi az amivel már elégedettek vagytok, hogy azt mond : Okés ez így kerek … fellépések, eladások ilyesmik …

Chicheck – Alapvetően nem volt célkitűzés. Remélem, hogy minél több régi és új hallgatóhoz eljut az új motyó, ha már 0-ra kijövünk boldog vagyok :) . Bízom benne, hogy lesz igény arra amit képviselünk és a megjelenés után még több fellépésünk jön létre. Havi 2-3 live-al teljesen ki lennék békülve, de hát ezt majd a jövő hozza!

Dózi – Én már annak is örülök, hogy összejött, de természetesen az élőben való reprezentáció mindig felemelő élmény. Minél többször.

RH – Pécs mennyire éli ma a hip hopot? Ha a Kész Face-es időktől levezetjük…

Chicheck – Valószínűleg a Kész Face volt a csúcs, mellette közben és utána a Funky Beatz bulik pörköltek, voltak DJ versenyek, Freestyle Battle-k a Funky Beatz szervezésében, mik még pörögtek, de utána kezdett meghalni a város ilyen téren. Azt látom a városban, hogy egyre több fiatal tolja valamilyen Hip-Hop- hoz köthető márkában, esetleg azt tolja a telójáról, de ennyi. Maximum a fellépésekre elmennek az emberek, de a party részére már nem túl sokan maradnak. Sajnos egy mélypontnak élem meg amit itthon látok. Sokan már nem aktívak, akik meg azok és csinálnak partykat (respekt Zefil, Foka) nekik is egyre nehezebb az inaktív közönség miatt.

Slam – Én úgy veszem észre, hogy nem igazán, és nincs is annyi kimondottan hip hop fej az ifjabbak között, mint mikor mi voltunk a legifjabbak… De ez talán a kornak is köszönhető, lévén minden egy kattintásnyira elérhető, és már nem feltétlen éreznek egy adott stílust teljesen a magukénak, inkább mindenhol egy picit megkaparják a felszínt.

Dózi – Kész Face volt az aranykor, ha írhatok ilyet, azóta én úgy érzem lefelé zuhan a nivó. Hellyel közzel hullámzónak érzem, de az a szint ami akkor volt messzinek tűnik.

RH – Maxell miért szorult háttérbe bítek terén? Lusta? :)

Chicheck – Mert megfenyegettem, hogy ne merjen több bítet csinálni :) . Egyébként Ő közben kiköltözött a messzi Londonba, sajnos igen sokat dolgozik, így nem igazán van ideje bármit is csinálni, viszont az album mastert Ő csattintotta erőn felül, szóval innen is óriási pacsi és szeretet Neki :) !

Dózi – Az élet csupa csavar, alkalmazkodni kell. Nem lusta egyáltalán.

RH – A Rucksack srácról mit lehet tudni? Szinte csak nálatok találkozok a névvel, pedig tehetséges bítkreátor …

Chicheck – Rucsack követte el a DJ Zefil, Funktasztikus, Afu-Ra közöst, sőt DJ Zefillel alkotják ketten az Illest Production-t tehát Ő makelte a témákat Zefillel. Egyébként egy zseni a srác, jó haverunk :)

RH – Egy friss, erős rapgeneráció van kialakuóban, sok jó mc, dj, bítméker egy pakkban, gondolok itt akár a Slanguage, Krypton it, PestieS familikre. Ti, hogy látjátok, mi az az erős kapocs, ami létrehozza ezt?

Dózi – A gondolkodás mód, a hozzáállás, természetesen a zene, a kifejezés mód, a technikás szövegek előretörése, hála az égnek és az internet. A Slanguage -t mindenképp figyelembe ajánlom, nem csak azért mert mi is beleszálltunk, hanem mert sok jó arc szerepel benne. (Soul a New, Mocskos Márka, PoeNick, P’s, Gege és még sokan mások.)

Chicheck – Szerintem az a kapocs, hogy az itt felsorolt csapatok és a Slanguage is minőségi cuccokat akar bedurrgatni, illetve mindenki érvényesülni szeretne valahogy, ami talán csapatban jobban megy.

11071619_784101141676539_3736908286515870720_n

RH – Kötelező kérdésként, vélemények a mai magyar hip hopról …

Slam – Szerintem néhol eszméletlen jó, néhol meg lehetne kreatívabb meg technikásabb, legalább is az én ízlésem szerint. No persze, nézőpont kérdése, hogy kit/mit tekintünk hip hopnak – ha ebben az esetben beveszünk a körbe olyanokat, akik üzleti, sem mint kulturális érdekből teszik a dolgukat, mint mondjuk a Majka -, akkor már közel sem olyan rózsás a helyzet.

Chicheck – Én úgy látom, hogy vannak ügyes srácok, akik mostanában csatlakoztak a játékhoz ott van pl  a P’s, hogy hazabeszéljek :) . Ha idősebb ,de nem rég képbekerülő srácokról kell, hogy jót mondjak akkor a Mulató Aztékok nekem egy nagy robbanás volt (üdv Tink, emekajji, Phlat) és ha már itt vagyok akkor a Slow Village, ami perzsel nálam mostanában. Azt veszem észre, hogy a régebbi arcok kezdenek elfogyni, nem akarnak vagy nem tudnak fejlődni, persze Óriási tisztelet a kivételnek!

Dózi – Megmondom őszintén nem rég óta vagyok rajta a magyar cuccokon, de ez azért van, mert régen féltem, hogy befolyásolnak a témák, de most sok jót és hallgathatót találok amúgy a régebbiek között is.

RH – Pacsik, last wordz …

Chicheck – Üdv az Aztékoknak, Secret Reality, Vegas, Aksi, Faktor, Slanguage!, Funky Beatz, Zefil, Foka, Acid, Dail, Twenty, B-ware, Dugó, Romlott Hazai!

Dózi – Pacsi az itt válaszoloknak és kérdezőnek. Neked ki olvasod és majd hallgatod. Minden aktív és már nem aktív Hip Hop képviselőnek. Pacsi és Béke!

KOMPLETT ALBUM KATT IDE