Féreg


06/07/2016 – 14:59 | Feltöltötte:

Nyár derekán járunk, a sok stégről ugrálós fürdőgatyás reppek mellett, azért jelenik meg sötétebb tónusú cucc is. Most éppen Borsodból, az egyik leglepattantabb régióból szólnak a verzék. Serrano a barcikai blokkból tömény, nehéz kaját tálal. Megélt sztorik, utcai kosz, depresszív hangulat. A bíteket Sixfeet dobja a majd 20 trekben, ami tökéletesen passzol Serrano zaklatott témáihoz. És ez, nem az az anyag, amit az agárdi popstrandon pörget az augusztusi naplementében DJ Dominiq, (ki DJ, de minek?!). Serrano amúgy is kivonult az FB társadalomból ( a profilját is Sixfeet kezeli) nehéz utolérni a napi korzóban, ezért Sixfeet mond pár szót a szituról.

a2596286454_10

“A Féregnek a koncepciója alapvetően egy elszólás tőlem. Serranoval beszéltem a szarabb időszakában is, mivel tényleg jellemző ez a bipolaritás, és ez nem nagyot mondás. Az előző 3-4 évben volt Pesten, Debrecenben, a Nyugat-Dunántúlon, Belgrádban, Hollandiában, Romániában, volt több helyen munkája, volt, hogy össze tudott magának szedni annyit, hogy volt saját albérlete, de van amikor egyszerűen kikészül. Régebben, ez amiatt volt rosszabb, mert cuccozott is, és olyankor mondott olyan elvont dolgokat, ami teljes ellentéte a saját józan elmeállapotának és világnézetének. A Féreg konkrétan ez a bipolaritás, én csak a nevét adtam, mikor kijött ez belőle, mondtam neki, hogy “megint kijött a féreg”, mikor éppen telefonon beszéltünk, és ő pedig télen egy lépcsőházban fagyoskodott.

Fél évre rá, 2014-ben nyáron lejött hozzám, egy hétre, gyakorlatilag más alternatíva híján végigbliccelte az utat, szatyornyi bírsággal. Felvettük az első részét az albumnak, olyan 7-8 zenét ha jól emlékszem. Ebből származik még a “Bűn mélyén” és a “Legszegényebb régió”, amihez készült a videó. Utána rá egy évre jött ismét, és igazából akkor fejeztük be a projektet teljes egészében. Közben eszembe jutott az ötlet, hogy a Legszegényebb régió videóját leszedhetnénk, és beküldhetnénk a Ki Mit Tube-ra, igazából annak köszönhetjük a mostani helyzetünket, és abból származik a riportfilm is. Az album amiatt késett ennyit, mert a nagyközönség miatt szerettük volna csiszoltabb állapotban publikálni, ezért sok ember kezébe adtuk volna, de végül úgy voltunk vele, hogy kiadjuk ahogy van, és olyan sokat nem kérünk érte, mert valamennyire ez a kontárkodott minőség is jobban átadja azt, hogy milyen körülmények között írta meg Serrano magát az albumot.
Igazából tényleg összefoglalja ezt a bipolaritást, mert minden szám egy az egyben igaz arra az állapotra amiről írt. Amikor éppen a körülményeiről beszél, vagy a családi és magánéleti problémáiról, vagy egyszerűen arról hova tart az ország, arról nem is beszélve hogy egyszerre van egy nagyon durva nőgyalázó zene, és egy teljes kontrasztja, ami igazából egy szerelmi vallomás az akkori barátnőjének. Az egyik kulcseleme az albumnak az az, hogy tehet ígéreteket az ember, vagy gyűlhet fel benne gyűlölet, vagy lehet, hogy úgy érzi, hogy a most a világ elkezdett javulni. Mert, amíg zajlanak ezek a hangulatingadozások, a világ ugyanaz marad, és főleg itt Magyarországon jön ki szarul kimenni az utcára, és azt látni, hogy minden megmaradt a régiben, eléggé aláásva ezzel akármilyen reményt,  hogy jobb irányba változzon az ember.