KICK-EZEK #9: SHABAAM SAHDEEQ


26/04/2016 – 16:54 | Feltöltötte:

210 Robi írt egy kis ajánlót nektek…

untitled

“Hello fiúk, lányok,
Romlott Hazai módra május 7-én újra kinyitja kapuit a debreceni kutyaól, és mint azt már sokan tudjátok nem más látogat el kis alföldi városkánkba, mint maga Shabaam Sahdeeq “Straight from Brooklyn” azaz SS (ejsd Essz Essz), vagy S Double, vagy éppen Sinista Voices ..attól függ ki hogy ismeri, és kinek melyik név a szimpatikusabb, de az előadó ugyanaz. Egy valami biztos, hogy a RAWKUS Records (Lemezkiadó) ikonja a Kosár-ban fogja rokkolni a stage-et, es természetesen lehajt egy-két páleszt a helyi kutyusokkal, úgy hogy mutassuk meg neki miként ugatnak a kutyák a debreceni sintértelepen május 7.-én……
Gondoltunk azokra is, akik esteleg az elmúlt években (vagy éppen még soha) nem hallottak a Hip Hop kultúra egyik kiemelkedő alakjáról, mivel Shabaam azon MC-ik közé tartozik, aki igen nagy szerepet töltött be, vagy ki a 90-es évek Golden era zenei alakulásában és formálódásában, ugyanis ha a legelejére lapozunk vissza, akkor valamikor a 90-es évek elején indult az egész, amikor is Nick Wiz haverjával a sötét brooklyni biciklitárolókban elkezdték rögzíteni az első demo trekkeket, amik idővel később Cellar Sounds kiadványokként kerültek a felszínre… (A bakelitgyűjtők körében nagy ritkaságnak számít egy-egy ilyen korong manapság!!!)…

De ezen az időszakon átlépve S Dub paletta meglepően színes… kezdjük is a legelső 12″ megjelenéssel “So Real/It Could Happen” amikor is 1996-ot írunk, és a sok biciklitárolós gyaksizás után megérkezett a várva várt első fekete korong.. Nem is kellett sokat várni a másodikra, ugyanis 1997-ben  újabb 12″-es lemez került forgalomba a RAWKUS Records (label) a “Side 2 Side/Arabian Night” egyből egy bomba lett (megtalálod a Soundbombing Vol.1.-en) és még mind a mai napig kötelező lemeznek számít minden (real) DJ táskájában!!

1998-ban kijött még egy 12″-es lemez, amire a “Sound Clash / 5  Star Generals” lett karcolva, és amin maga Eminem is helyet kapott.. 1999-ben viszont szalagon dobálták ki a nagyobbnál nagyobb cumókat, ugyanis aktívan kezdetét vette a SOUNDBOMBING invázió, és Bahamadia, Grand Puba, Sadat x, Cocoa Brovaz, Pharaohe Monch, Mos Def, Diamond D, és természetesen DJ Spinna oldalán hatalamas lemezt hoztak össze (Soundbombing Vol.2.) minden idők legnagyobb Rawkus kiadványa lett!! Nem 1, és nem 2 szám vált RH klaszikussá az elmúlt évtizedben..
S Dub 3-D-ben látta a világot a 2000-es évben, ugyanis kidobták a következő kislemezt, amin a “3D/Eat This Year” lett karcolva.. Kissebb-nagyobb feat-ekkel kitoldva ezt az évet 2001-ben megérkezett Shabaam Sahdeeq első nagylemez, ami a “Never Say Never” címre lett keresztelve a Raptivism tálalásában látta meg a napvilágot, és az alföldi fővárosban hatalmas sikert aratott, mivel olyan trekkek voltak a lemezen mint például.. a “We R”, vagy a “Straight Like That”, de lehetne sorolni tovább, mert ott van még a “Keep Keepin’ On”, ami egy jó párszor felszólalt a debreceni kutyaólban a 2000-es évek közepe fele.
A nagy sikert hozó debüt lemez után viszont mondhatni egy elég komoly és hosszan tartó szünet következett S Double életében (már ami zenei karrierjét illeti) ugyanis 2006-ig várni kellett a Underground Hip Hop kedvelőinek… De utólag visszagondolva mondhatjuk megérte, mert  2006-ban megérkezett a sokak által kevésbé ismert duet lemez, amit S Dub Dj Revolution segédletével rakott össze, és “Strategize” címmel ékesítettek.. Végre megszületett egy video is, a “Rise Up” című nótához (alul megtalálod). Hirtelen jött is a folyt. köv., mert még ebben az évben a “Strategize The Mixtape” CD lemez is megszületett szintén Revolutionnal közösen..
Aztán megint mintha mindent elvágták volna, mert jött a következő szünet, vagyis kisebb “Pause” S Double-nál, szépen lassan felépítette a saját kis bizniszeit, és megszületett a Marvial Ent. Hirtelen felindulásból 2009-ben jött egy lazítós éjszakai video “Nigh Time” címmel és Sadat X-el (Brand Nubian) és General Steele-el (Smif N Wessun) a feat-en, ami a következő évben megjelenő albumáról lett lecsípve.. 2010-ben megjött a “Off Parole” korong, ismét a régi koma, Nick Wiz köszönt vissza egy “Freaky Flow”-val, amihez egy okos kis videócska is párosult.. Nem sokkal később a D-Square Studio-val közösen össze dolgozva megjott a “Crank” single, és persze landolt a video is.
2013-ban nyitott az europai vonal fele, az akkor már stabil MC-nek számító Sinista Voices, mivel a New York-i utcákat járó, ám de angol szültésű Lewis Parker-rel fújta össze a szél, és láss csodát hirtelen “Hip-Hop” összejött egy izmos single. “Walking On A Razor” ismét Sadat-X oldalán LP-vel karöltve, amit már angol érdekeltségű KU Records (KingUnderground Records) jelentetett meg. Valószínű a szemüveges angol haver 2-3 tea délután után felpörgette Shabaam tesónkat, ugyanis megjött 2014-ben a “Seasons Change”, amihez keszült video is, és limitált szériás színezett lemez is forgalomban van a KU Records jóvoltából (de elképzelhető, hogy SOLD OUT) termék lett a maxi lemezből.
Mondhatni újjá született S Double, ugyanis a 2014-es évben sorra jöttek ki a motyók, és meg kell hagyni a régi tapasztalatait leporolva újbol izmos produckciókkal rukkolt elő, ilyen volt például a “Journey”, amiben Megadon, Ali Shine és Sadat-X szerepel.. De ide lehet még sorolni a CD formában megjelent “Keepers Of The Lost Art” lemezecskét (szintén megtalálod alul) amire több mint 20 trekket pakolt össze, olyan feat-ekkel mint Spit Gemz, Kamala, Reks, DJ Dister, DJ Skizz és így tovább és így tovább, persze folyamatos videókkal bombázva a nagyérdeműt !! Szó szerint megtáltosodott a “haver” interjúk, radio freestyle-ok sora követte az ezt követő heteket, hónapokat..
2015-ben, vagyis a tavalyi évben egy komoly több mint 3000km-es ugrásra szánta el magát, meg sem állt egészen Amszterdamig, ahol az Elite Fleet-el közösen összehozott egy EP-t, amit a “Modern Artillery” címmel díszítettek és jó pár feat-tel toldottak meg a trekklisztet, mint pl. Ruste Juxx, Outerspace, Reef The Lost Cause plusz jó pár videót rögzítettek és vágtak mellé a holland arcokkal…. Ja, és valószínű, hogy a turné keretein belül Debrecenbe is felszólal majd a  “D.I.L.L.I.G.A.F.” vagy a “Get It”. Egy jótanács mindenkinek így előre.. Legyen nálatok extra zsuga, mert valószínű, hogy az RH-n megvásárolható lesz CD, Kazetta vagy akar lemez formalyában a “Modern Artillery” EP!!
De, itt van még a “GMR” is, ami mellett nem szabad elmenni, és az igazat megvalva várjuk szeretettel Pálinkával, hideg Sörrel a veterán, és már már legendának számító Brooklyn-i Shabaam Sahdeeq-ot a Romlott Hazai kutyaólba május 7.-én, hogy rozsdás huligánokkal ugasson át egy kellemes estét, miközben a basszus dübörög a hangfalakból..
Viszlát május 7.-én, az RH-n..

Béke

210