Eljött JoeBack (Riport+DL)


27/04/2016 – 20:22 | Feltöltötte:

A dunaújvárosi repélet mostanában egyre többet hallat magáról, a Mocskos Márka mellett most egy másik Wandallz kollab tört a felszínre, Joe és Back duóban teszi a szépet. Back-et a StreetROYAL-ból ismerhetitek, de egy ideje Mátészalkáról áttette a bázist Dunaújba, és ott varrogatja (meg riogatja) a lakosságot pár éve. Joe-t régről az Eleven csapatból vághatod, de amúgy a Beatkohoba nyomja az igét. Aztán most összeszűrték a levet egy bő félórára, Ha eljön JoeBack, …és eljött,… kész az audiosztaff, na. 11 trekről van szó (+ intro,outro), 2-3x áthallgattam a lemezt kezdésben, és ami szembetűnt, hogy nagyon egységes az anyag, ez egyrészt köszönhető annak, hogy a komplett instruanyagot maga Back készítette, másfelől a vendégek mellőzése (halmozása) is az anyag előnyére vált, nincsenek felesleges kitérők, sokszor egy mc haver (nem a technős, persze) nem igazán tud beilleszkedni a hangulatba. Raporter Rudinak mondjuk pont sikerült, de jól is van így, hogy más nincs is. Amúgy a cuccok régi francia flashbacket hoznak, a vonós, zongorás témák a gall aranykort idézik sokszor, szöveget nem figyelve sima 90-es Marseille-i melankólia. A témák is rendben vannak, bár sok újat nem hallok, de amit mondanak, azt jól mondják :) masszív verzék, társadalmi fricskák, éneklős refrének, nincs egomán póz, korrekt anyag. Ja, pacsi a baksihapsinak a csak magyar scratchbetétekért (végre nem Mobb Deep fenyegetőzik a refrénben). Nálam a legerősebb: “Meg nem hallgatott imák”, “Kiégett”, “Nemezis”…. De beszélgettünk is picit a srácokkal…

13073076_1252715998090638_1772934764_o

RH – Mindketten a BeatKOHO zenekar tagjai vagytok, mint MC-k. Mi ihlette azt, hogy külön is csináljatok egy albumot?

Joe – 2009-óta zenélünk együtt különféle dalokban. A BeatKOHO 2010-ben alakult, eredetileg még Back nélkül. Először Back közreműködött pár BeatKOHO dalban, majd végül azt vettük észre, hogy teljes értékű tagja lett a zenekarnak. Emellett ő elkezdett egy saját szóló projekten dolgozni, és mivel úgy érezte túl sok felé figyel (StreetROYAL, BeatKOHO), nincs annyi energiája, hogy egyedül alkosson egy teljes lemezt, így megkérdezte lenne e kedvem ezekbe a dalokba beszállni, és létrehozni valami közöset. Nekem is a szívem valójában inkább az underground felé húz, bár a BeatKOHO-t nagyon szeretem, és az egy teljesen más zenei élmény, amikor élőzenekarral van az ember a színpadon. A lényeg, hogy tetszett az ötlet, és belevágtunk.

RH – Mi a terv a lemezzel? Mi az, amivel már elégedettek vagytok?

Back – Egy jogsi a Bentley-hez!

Joe – Hát mondjuk, hogy a szakmából páran felfigyeljenek a lemezbe vetett munkára, és tartalomra. Figyelmet, és leginkább értő füleket a közönség részéről. Terveink bejárni a lemezzel az országot, vagy legalábbis elmenni ahova csak tudunk, ha hívnak. Kézzelfogható formátumba is fogjuk önteni a lemezt első körben 200 példányban, amit minél több helyre el szeretnénk juttatni. Továbbá szeretnénk idővel több dalból is klipet.

13105941_1252715914757313_448979652_o

RH – A Dunaúj replife-ról ha mondanátok pár szót…

Back – Erről inkább Joe..

Joe – Én 1999-óta vagyok a dunaúj raplife része, azóta próbáltam rengeteg emberrel a városban ezt a kultúrát tovább vinni, átadni, dalokat írni, bulikat szervezni. Akkoriban a rapélet sokkal jobban pezsgett. Mára kialakult egy viszonylag szűk mag, akik segítik egymás munkáját, és próbálják a fiatalokat terelni a kultúra mesgyéjén, ami egyre nehezebb. Ennek ellenére az utóbbi 2 évben úgy érzem sokat haladt jó irányba a helyzet, és vannak olyan fiatalok, akikben van kraft, mint például fiatal barátainkban, a Mocskos Márkában.

RH – A Wandallz csoportosulás jövőjéről mit tudhatunk, várható e esetleg egy posse lemez?

Back – Pont a minap beszéltük Joe-val, hogy lehet egy mixtape-et kellene csinálni.

Joe – Ja , posse lemez nem hiszem, hogy valaha összejön, annyi felé vagyunk. Jönnek majd közös dalok posse trackek klippel, de inkább a Wandallzon belüli tagok csinálgatnak közös dalokat amelyeket, Krossy, aki most a BeatKOHO mellett a JoeBack karcfelelőse is, fogja majd mixtape formájába önteni.

RH – Roli, a StreetROYAL elég háttérben van mostanában, van még ez a projekt egyáltalán, vagy csak csendben sül a hús?

Back – Mindenkit megnyugtatok valóban csendben sül a hús! Az elmúlt egy évben elkészítettünk pár dalt. Tervben van, hogy lemez lesz, és most hogy hazaköltözök aktívabban tudjuk csinálni. A közeljövőben például Norba felkérésére, a hamarosan megjelenő Stíluspakk lemezen lesz egy dalunk.

RH – És mi van Simával? Nem nagyon látok friss bíteket tőle…

Back – Sima 2014 augusztusában bejelentette, hogy abbahagyja a zenélést, és a munkájára koncentrál inkább. Úgyhogy sajnos lehet, hogy több beat-et már nem is fogunk hallani tőle. A következőkben a StreetROYAL több beatmakerrel is fog dolgozni.

RH – Visszatérve a friss anyaghoz… ha 5 szót kellene mondani az új lemezről, ami elsőre eszetekbe jut róla….

Back – hiteles, kritikus, drámai, szarkazmus, őszinte

Joe – időutazás, evolúció, vallás, politika, bábszínház

13113122_1252715701424001_1466098779_o

RH – Sok előadó nem hisz már az albumokban, inkább csak single trekkeket dobálnak ki (jobb esetben klippel), mondják, hogy az embereknek nincs idejük, türelmük 60-70 perceket lefülelni. Mi a ti álláspontotok ezzel kapcsolatban?

Back – Akkor még szerencse, hogy a mi lemezünk csak 42 perc!

Joe – Egyébként, mindketten az öregiskola növendékei vagyunk, így nekünk még fontos a kézzelfogható példány, ezért megfogadtuk, hogy ha kész a lemez biztosan lesz gyári nyomás. Emellett természetesen elérhetővé tesszük, ahol csak tudjuk letölthető formában, illetve a digitális platformokon.

Back – Ja meg beszéltük, hogy akár csinálunk pár bakelitet is Dj-k számára.

RH – Magyar színtéren ha mondani kellene 3 csapatot/előadót, aki szerintetek a top most, aki minden téren hozza a maxot, kik lennének azok?

Back – Mikee Mykanic, Killakikitt, Funktasztikus

Joe – Essemm, BSW, Killakikitt. Ezt a listát folytathatnánk nehéz 3-at kiemelni.

RH – Jó pár éve rakjátok a mikit, fiatal kezdő MC-ket milyen intelmekkel látnátok el?

Joe – Ismerjék meg a hazai underground kezdetét, ne csak az új keletű cuccokat hallgassák. Manapság már az internetnek és a technika fejlődésének köszönhetően , egy telefonnal, és egy usb-s mikrofonnal a kisszobából rapsztárok nőhetnek ki, ezért sokat torzult a kultúra. Elcsépelt ugyan, de az alázat még mindig sokakból hiányzik, de van remény!

Back – Talán azt modanám, hogy legyenek nyitottak a zenére, úgy értem más műfajok felé is, mert mindenből lehet táplálkozni. Arra is figyeljenek és ne felejtsék el, hogy a hip-hop egy életforma, nem csak zene. Én például eléggé hiányolom azt, hogy a 4 műfaji elem (break, graffiti, dj, mc) képviselői már nincsenek olyan összhangban.

RH – …a mai magyar hiphopról mi a véleményetek, előnyök, hátrányok…

Joe – Egyre több a minőségi produkció és szerintem a magyar hiphop nemzetközileg is egyre nagyobb figyelmet kap. Viszont azt is érzem, hogy a hallgatóság és az előadók között egyre nagyobb a távolság, hiába a facebook és a sok like. Az igazi rapbulik lassan kihalóban vannak egy-két nagyobb város kivételével. Koncertekre is kevesebben járnak már, mivel az interneten azt hallgatnak, amit csak akarnak.

Back – Az én véleményem eléggé változó tendenciát mutat. Előnynek tartom, hogy egyre többen adnak a hanganyag minőségére. Egy-két magyar zene úgy szól, hogy leviszi a fejem. Hátránynak mondanám, hogy egyre kevesebb az eredeti téma, legtöbben azzal vannak elfoglalva, hogy ki a jobb a másiknál, és ez elkeserítő hogy 2016-ban még itt járunk.

RH – Zárszó?!

JoeBack – Üdv mindenkinek, kösz az interjút, és hogy végig olvastátok! Ja és vigyázzatok a húsevő növényekkel!

——————————————————–

AZ ALBUM FRÍBE TÖLTHETŐ / HALLGATHATÓ ITT: https://soundcloud.com/haeljonjoeback

13064112_1252022968159941_568341187_o