HÁTIZSÁK REP


18/03/2016 – 18:33 | Feltöltötte:

Az újonnan alakult PestiS Records első kiadványaként is értelmezhető a most megjelent Backpacka’z motyó. A hátizsákok alatt 2 fővárosi figura leledzik, HRK és Herring Franky dobja a füstös sikátorreppet 8 trekben. Másfél évvel a Hangszóriadó lemez után újra konnektben a duó.  Folytatódik a monoton zörej, Franky hozza a megszokott kvaliti szajrét, 90-es fillinggel áztatott kövér ütemek lüktetnek végig (+1 Mujo dedi bít). Hurka repteknikája is finomult a legutóbbi lemezhez képest, témákban ott volt még 1-2 farsabb sor, de itt már abszolút nem éreztem ezt. Kellemes sötét hangulat, mint ha egy fekete-fehér krimit néznél VHS-en. Csak mindenkinek ajánlani tudom a “mozit”. Ha valami negatívumot kellene bedobnom, akkor Franky reppjeit mondanám, olykor kicsit elmarad a Hurka verzék mögött, de mondjanak pár szót ők is…

12814398_983768828384406_4225816822831311103_n

HRK – Az albumot eredetileg még 2015-ben ki szerettük volna adni, de akkor még nem gondoltunk arra, hogy kiadjuk kézzelfogható formában. Az ezzel kapcsolatos teendők kicsit eltolták a megjelenés időpontját, de az eddigi tapasztalatok alapján úgy látjuk, hogy megérte várni vele.

Az előző kiadványunkhoz képest merőben eltérő a koncepció. Már a kezdetek óta terveztünk egy ilyen korongot, amin (szinte) csak mi ketten vagyunk. Egyetlen szám képez kivételt ez alól, méghozzá érdekes módon, pont a névadó trekk (vagy az albumcím adta a trekk nevét), a „Backpacka’z”, aminek az alapjáért Mujo-t illeti a dicsőség. Egyszerűen ezt a zenét csak így tudtuk elképzelni, ott a van a helye. A többi alapot kivétel nélkül Franky csinálta és hamisítatlan HRK strófák bombáznak rajtuk, illetve itt már két zenében is sikerült reppelésre bírni az ütemgyártási műszakvezetőt. A következőn talán három is lesz… de az még kicsit odébb van.

Jellegében egy csontig hatolóan mélyenszántó, kő underground hatást szeretnénk elérni a zenékkel. Visszajelzések és saját meglátásunk szerint ez eddig sikerült is. A szövegek témáját általában a saját- és a környezetünkben élők mindennapjai határozzák meg. Ezeket az érzéseket, érzelmeket igyekszünk átadni, mind szövegileg, mind zeneileg.

Hangzás terén arra törekedtünk, hogy minél egységesebb, minél homogénebb legyen, de mégis legyen benne valami nyers, valami olyan, amitől az ember szeme előtt lebeg egy kép, ahogy levesz egy poros bakelitet a polcról, és felteszi sercegni. Ezt a hatást lemezekről felvett mintákkal, egy S900 sampler-rel, egy SP12 Turbo sequencer-rel és néhány floppy lemezzel sikerült kicsikarni az alapokból, az szövegeket meg egyszerűen csak úgy kevertük hozzá, hogy passzoljon.

Nagyjából ennyit mondanék el a lemezről, a többit meg majd Ti elmondjátok. Köszönjük, hogy hallgattok minket, köszönjük azoknak, akik eddig megvásárolták a CD-ket, ezzel támogatva minket. és előre is köszönjük azoknak, akik a jövőben meg fogják venni!

HERRING FRANKY – Nos, ööö, az első lemez után igazából pár hónappal (2-3) kezdtük el ezeket, de azért készült el lassan, mert az az év sűrű volt, meg akartunk is vele várni igazából, én az összes zenét lemezről szedtem ki az s-900 -al, a dobokat pedig a sp-12 turboval vertem fel. Így lett egy jó kis 12 bites analog meleg hangja, kikavirnyáltam, és ami tetszett a HRK-nak, írt rá szöveget és felköpte. A Backpackaz’ név pedig a Jazz Liberatorz Backpackers című számából jött, mert amikor meghallotuk lesült a fejünk, és amúgy is sűrűn járkálunk hátizsákokkal, inenn jött a boritó is, amit egy erdélyi srác csinált Dope, szóval innen jön a Backpackaz’ név is, és amin ketten vagyunk ezentúl úgy lesz, hogy Backpackaz’ és szám cím, de egy közreműködö van bonuszként, Mujo, ő dobott egy zenét rá, az midkettőnknek nagyon tetszett, azért dobtuk rá, arra készült a klipp is. Ami a hanganyagot illeti, és amiről szól, … az az élet, és az emberek, meg a körülmények, amikben vagyunk, próbáltuk kicsit filozófia úton megközelíteni ezeket a dolgokat. De, már lassan kész a következő album is, mert közben azt is csináltuk, az jazz témákat fog tartalmazni, melankólikus füstös dolgokat….

PROMO: https://soundcloud.com/h-r-k/hrk-herring-franky-backpackaz-2016-snippet