ÓSULIS KRÓNIKÁK 8.RÉSZ: HASZNOS HOLMIK


03/04/2011 – 19:38 | Feltöltötte:

Akik hasznos holmikban jártak a 90-es években…bár ahogy C-Wosh legutóbb figyelmeztetett, a nosztalgia egy veszélyes életadalék…de mi továbbra is kockáztatunk, megkísértjük a múltat…. Ők hárman hasznos ruhában…Face, Mic-E Man és Nyika…

RH – A 90-es évek közepén “robbant” be a trió. Horrorcore sztílóban próbálkoztatok egy ideig, ami akkor elég trendi volt, de hamar kifulladt a csapat. Szerintem sokan kedvelték az alapfelállású Hasznos Holmikat, mégis szétmentetek viszonylag hamar. Face, te átmentél a Firmába. A többiek meg egybeolvadtak az Abszurddal. Na, hogy is volt ez az egész Hasznos dolog?

FACE – Májkival egy helyen dolgoztunk akkoriban, és munka közben írogattunk egy kicsit, szövegeltünk, és tetszett a dolog. A Homie Crew-tól kaptam kölcsön néha a számítógépet, és akkor azon gyártottam pár bítet, amit később felreppeztünk. Nyikával az általános iskolában osztálytársak voltunk, ha jól emlékszem 6. vagy 7. osztályban már hozta, már nem emlékszem honnan, de még kazettán az első Run-DMC lemezeket, Ice-T, Whodini, BVSMP, LL Cool J,  The 2 Live Crew, Kool Moe Dee, Fat Boys… meg még sorolhatnám őket…old skul in the house :) Akkor szerettem bele ebbe az egészbe, bár egy kukkot sem értettem belőle, de az ütem nagyon bejött, meg az, ahogy magyaráznak rá. Volt egy úgynevezett Voodoo pince, Denizék háza aljában, ahova lejártunk hétvégenként kannás bort inni :) És egyszer lekeveredtek Azurék is, ott nagyon összebarátkoztunk, és elkezdtünk nyomulni… több nem rémlik, bocsi :)

MIC-E – Mielőtt a Hasznos Holmik megalakult volna, volt In Fann Scool meg Woo Doo Clan. Ezekben a bandákban is együtt voltunk. Akkoriban viszonylag luxusnak számított a stúdió. Ezért sincs ezeknek nyoma.  A Holmikkal volt kb. 60-70 fellépésünk. A RAP-1 és a RAP-2 válogatás meg a Fila jam CD-n. De valóban nem húztuk túl sokáig. Mikor Faktor átment a Firmába, igazából megszűnt a Holmik. Az Abszurddal indultunk a Fila Jam 2-n.. Aztán felkerült a CD-re a „Titanic”, aminek a szövegét én írtam, a zenét pedig Deseő Balázsnál /Balage/ és mi. Csináltunk közösen egy trekket pár remix-el, meg egy régi In Fann Scool és Hasznos trekk remixet. De a lemez sose került ki a kezünkből, csak szűk baráti körben pörgött. Aztán vége lett a Holmiknak és az Abszurdnak is. Én aztán jó darabig nem foglalkoztam a rappel. Szövegeket írogattam, de ennyi.

NYIKA – A Hasznos Holmik eredeti felállás valóban nem volt hosszú történetű, de a barátság régre nyúlik vissza. Főleg Face és jómagam közt. A hip hop szeretetünk is itt kezdődött. ’88 -’89-re tehető ez. Bandáztunk, zenéltünk, buliztunk.,,,Ekkor elkészítettük a Voodoo nevével fémjelzett „Harmadik birodalom” című számot, ami a  „Rap és punk a rasszizmus ellen” válogatásán szerepelt. Ezt már a Hasznos Holmik felállásában készítettük. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, így egy saját rap csapatot hoztunk létre, melynek neve…. Hasznos Holmik. Később, ha jól emlékszem, volt egy kis nézet eltérés Face és közöttem. (erre nem térnék ki, már nagyon régen volt, talán igaz sem volt). Azt hiszem itt vált ki Face, és tért át a Firmába. Én és Mic-E folytattuk az Abszurddal közösen, és mivel imádtuk a horrorcore stílust (abszurd is ezt képviselte) kitaláltuk, hogy közös számot készítsünk. A számból készítettünk egy pár számos maxit, amivel indultunk a Fila rap jam 2-n. Az egészben a csavar, hogy a Fila rap jam 2 cd-n már teljesen más stílusban csináltuk meg a „Titanic” című művet. Persze nem lehet kihagyni a gyönyörű hangú Kingát sem. Itt a Titanic-kal együtt elsüllyedt a Hasznos Holmik is.

RH – Volt egy “családi vállalkozás”… a PARK POSSE, amiben mellettetek még Az árral szemben és a Firma volt bent. Ez, hogy jött és miért lett olyan hamar vége?

MIC-E – A Park Posse alapvetően egy banda volt. A Firmával és az Árral Szembennel lógtunk nap mint nap. A Móriczon találkoztunk, majd pár közért érintésével elértünk egy parkig, ami egy Wu Tang nevű kínai étterem mögött volt. Itt alapoztunk, majd irány az éjszaka. Készült egy trekk, és felléptünk vele a Szigeten is elég nagy sikerrel. De mint mondtam ez egy Banda volt.

FACE – Barátok lettünk, bejöttek egymás cuccai és ennyi…. Zenélgettünk. Miért lett vége? Már nem tudom :)

NYIKA – Ekkortájt sokat bandáztunk, így közösen és még jó páran akikkel szityóztunk a parkban. Ezért lett Park Posse. Hogy miért lett vége ?! Nehéz erre válaszolni, nagyon régen volt nem is nagyon emlékszem.

RH – Májki, te most nyomulsz valami új csapattal, visszatértél, Györemix súgott egy ilyet nemrég. Miről van szó?

MIC-E –  Összebarátkoztam az Új Hullám nevű Budafoki Zenekarral. Először csak egy trekket csináltunk majd megalakult a Guerilla Deck nevű formáció Demóval, Spontánnal, Flexel, Kohóval és velem. Készült egy album ami ingyen letölthető. Nem vagyunk túl aktívak, mert mindenkinek megvan a nagybetűs élete. Közben csinálgatom a szólómat. És idén belekóstolok a partyszervezésbe is. Ha minden jól megy Csillebércen komoly rendezvények lesznek.

RH – Fessétek már le a mai arcoknak, hogy mikor ti belecsöppentetek a rappelésbe, akkor, hogy nézett ki a Budapest Hip Hop? Úgy mindenre gondolok, minden szegmensre. Nektek milyen volt egy nap az ósuliban? Igaz, mással is fejtegettük ezt korábban, de kiváncsi lennék a ti aspektusotokra is…

MIC-E – Azt nem nagyon tudom, hogy most milyen, mert nincs nagyon szabadidőm, de akkor nagyon nyitottak voltunk egymásra. Bárhol láttam egy rappert, mindig köszöntem. Igazából újdonság volt a rendszerváltás után. Lehetett úgy öltözni ahogy előtte nem. Egyszer intőt kaptam az általános iskolában, mert fordítva vettem fel a sapkám és kitürtem a pólóm. Egyre könnyebben lehetett zenékhez jutni. Majd jöttek a bandák, FGO, GAZ, SDO…stb. De ha hétvégén buli volt mindig együtt mentünk. East és West Coast rajongók, graffitisek, breakesek. Hihetetlen összetartás volt. Emlékszem Faktorral beszéltük régen, hogy majd egyszer lesz egy Hip Hop könyv és ott benne leszünk mint Old Scool banda. Rengeteget buliztunk Budapesten, de főleg vidéken. Nem volt divat, mindenhol megnéztek minket. Ma már boldog-boldogtalanon lóg a gatya. Egyre több zenekar alakult és voltak igen húzósak. De a legfontosabb, hogy mindenki komolyan gondolta.

FACE – Pesten egy hely volt, a Picasso Point ott lehetett rappet hallani, oda járt le mindenki, az a baj, hogy én visszasírom azokat az időket. Minden más volt, nem volt olyan, hogy szinte minden nap van valami rap buli, itt várni kellett bizony hónapokat is mire lett valami. Az, hogy egy vidéki bulira több vagon is megtelt pesti emberrel, az, hogy rendőri kísérettel mentél a buliba, mert még nem láttak ennyi embert éppen abba a faluban, vagy városban. Minden real volt, szoknyanadrágok, mindenki feketébe, bandák, krúk, érzések. Pl. Békéscsaba, Újkígyós, vagy sorolhatnám tovább, álom volt egyszerűen, a hangulat is más volt. Ma már beleszületsz mindenbe, a bulik ütik egymást, naponta rapbuli, aki hallgatja az reppel is meg zenél. :) Az, hogy régen breakesek, graffitisek, repperek együtt nyomták, nagyobb volt az összetartás. Régen ki kellett taposni az utat, hogy egyáltalán létezik ma olyan hogy RAP. A mai fiatalok most ezen az úton járnak, ami már nem kis ösvény az erdőben, hanem egy 10 sávos autópálya a nagyvárosban. Ezért elveszette az értékét szerintem, de ez csak az én szerény véleményem, sokan elfelejtik, hogy ha ez nem lett volna régen, akkor ők sem lennének most itt.

RH – Mai civil életetekben mennyire maradt meg a hip-hop? Hogy álltok ezzel ma?

NYIKA – Ma a hip hop szerepét átvette a család. De a szemem ugyan úgy nyitva tartom, ha látok egy jó firkát, vagy épp hallok egy füllbemászó hiphop dallamot. Megmarad csak a nosztalgia a youtubon klippeket böngészve.

FACE – Én kb. a rappet 89-97-ig szerettem, utána már nem is nagyon foglalkoztam vele, mert a világon mindenhol divat lett, és ezzel együtt elbutult számomra, a régi filling már nincs meg, eltűnt a realség,  bizniss lett ma, lehet, hogy én vagyok maradi, a korral jár:) Inkább a különlegességeket keresem, ha keresem…

RH – Magyar rap 2011ben…Ki mit gondol róla?

FACE – Húu, inkább hagyjuk :) , persze vannak kivételek: Ozon, Vanis, Crain, DJ Kwika, Zsola, Kreol, Mango, Busa, Sonnykraft, Suhov meg pár fiatal beatmaker is elég ügyes, az mc-ket annyira nem figyelem :( Nem az én világom, és ezzel nem akarok megbántani senkit. Divat lett, de amúgy nem is figyelem annyira, úgyhogy fogalmam sincs róla.

NYIKA – Nem mondanám, hogy nagy gyűjteményem van a magyar rap zenékből, de vannak kedvencek, akiket szívesen hallgatok. Szerintem az egyik legnagyobb Funktasztikus, óriási amit csinál. Mondhatnám még Bankos, Punnany Massif,  NKS… Ultra nagy respekt nekik, hogy még mindig tolják.

RH – Face, kicsit térjünk ki rád…te maradtál a legaktívabb. Megjártál te is egy pár csapatot az évek során a Hasznos mellett. Sztorizz már egy biográfiát így gyorsba..

FACE – VOODOO CLAN, HASZNOS HOLMIK (1995-96  zenék, mczés), FIRMA (1997-99 zenék, mc-zés), AZ IDŐ URAI (zenék, mc-zés), FAKTOR LABOR (2001 zenék, mc-zés), BANKOS – RAPMOTEL (2003 zenék), B+N – MLKK (pár zene), BANKOS – B-OLDAL (pár zene), ORIGI – MAJDNEM HÍRES (zenék), RE-PRINT – FM KÖZPONT (zenék), SONNY MC – HETES (zenék), ERZSÉBET SQWAD (zenék), FUNKTASZTIKUS – JELENTÉSEK FANYARORSZÁGRÓL (2010 zenék), INTERFUNK – EGY ÁTLAGOS KÜLVÁROSI TÖRTÉNET (pár zene), FAKT – LABOR EP (2005 remix lemez), FAKTOR – AMIRE MI TÁNCOLUNK… (2005), FAKT – LABIJAZZ (2007), FAKT – BEATEL A LABORBÓL VOL.1 (2010), NKS – ***** (pár zene), BUSA – GYÉMÁNTFATER (pár zene), Ponza-nak csináltam pár zenét, VANIS & CRAIN – MEKVÁRT SZLENG (mc-zés), S10 lemezeken is van pár számom, az évszámok nem biztos, hogy jók, már nem olyan az agyam…és lehet, hogy valamit még kifelejtettem, de hát én csak zenélek :)

RH –  Zsola is csinálja a szólócuccait, már jó pár éve ül rajta. Lesz több is egyszerre, azt mondja (de mikor rakod már ki, Zsolti ?! :) ). Közben te is csinálgatod a saját beattapeket (Labijazz, Beatek a laborból). Várható még hagyományos Faktor Labor album?

FACE – Lesz, lesz, lesz FL 2, lesz Labijazz 2, lesz Beatok a laborbol 2…remélem:)…remélem azt is, hogy az embereket érdekelni fogja, és az a pár ember várja is. :)

RH – Én kicsit rosszalom azt, hogy téged ma mennyire mellőznek a magyar szakmából. Nem igazán foglalkoztatnak olyan szinten, mint azt megérdemelnéd…közben amilyen bombákat gurítasz…a Kriminalban sem látom, hogy akkora szerepet kapnál, mint pár éve. Te hogy látod ezt ?

FACE – Hmm :) Talán az a gond, hogy nem nyomulok annyira, vagy már kinőttek az emberek. Fogalmam sincs, vagy talán a Faktor Labor illegális? :) , vagy mert real maradtam, olyan amilyen voltam, vagy, hogy nem lettem player, vagy gagyi vagyok, nem tudom …ezt nem tőlem kéne megkérdezni :)

RH – Jellegzetes stílussal bírsz, könnyen rá lehet ismerni, hogy ez egy F.A.K.T. zene…..Hogy működik nálad egy beatgyártás, mi a metódus?

FACE – Pffffffffu :) nincs ilyen megszokott methodus, egy kicsit ilyen freestyleszerű, mert soha nem tudok úgy leülni zenélni, hogy ez most rap lesz, vagy jazz, vagy puty puty zene, inkább hangulat zenélésnek hívnám, éppen amit érzek belül az tükrözödik ki a dalaimra, sajnos kütyüim nincsenek, egy szaros 10 éves pc-vel nyomom,  p4 1700 mhz procival meg 512 rammal, ami persze néha ki is akad, amibe még alaplapi hangkártya van :) , még egy szaros midim, billentyűzetem sincs, így mindent szerkesztenem kell és ennyi… ja és persze ki van törve az egér egyik gombja is, amit kisollóval kell nyomogatnom,  képzelheted… a fiam alkotott :) ő lesz az új kis FAKT (Benito Papito) .szóval csak zenélek ami jön belülről, nincs felépített vázlatom, hogy, na ez most ilyen lesz, esetleg a mentoraim befolyásolnak ebben, mint AK47, Bubble Gum, Orange és társaik és persze az élet :) Sosem mondtam, hogy reppet csinálok, én csak zenélgetek, ami jól esik és csak örülök ha másnak is.

RH – Mit kotyvasztasz most a laborban? Mi várható?

FACE – Az a baj, hogy most elég lassú lett a folyamat a Laborban, és már tényleg csak magamnak gyártok, a magam szórakoztatására, mivel magát a zenét nagyon szeretem. Nem is bírnám abbahagyni. Amúgy pedig készül mindenféle cucc, szeretnék egy produceri lemezt, amin csak bíteket gyártok és különféle MC-k meg tolnának rá mindenféléket. Csinálgatok mindenféle remixeket, Mr. Busta-nak is csináltam a Zsola-val egy cuccost, az februárban jelent meg oldskool shit neven. Frenk Drabin alteregóm is beindult, ezek nem azok a hagyomanyos hip hop vagy rap zenék, inkább ilyen új vonal, ha érted mire gondolok, Laborflesh :) elvileg készülőben van egy Tbag – Drabin lemez, remélem minél hamarabb. Frenk Drabin nagylemezt is szeretnék, mert anyag van hozzá, csak össze kell jól rakni és mehet. Ugye a Faktor Labor már 10 éves project és gondoltuk legalább 10 évente legyen egy labi lemez úgyhogy 2011 nyárra remélem el is készül a Faktor Labor 2, mivel most a szövegelés kicsit elhanyagolt lett, inkább zenélés ment, mert az közelebb állt hozzam mindig is, mint az mc-zés… utána már csak 2021-ben lesz FL 3 :)

RH – A kis Beni továbbviszi az ütemkreálást?

FACE – Az tuti…már most nyomja, és már egy dalt is csinált. Ő lesz a legjobb, mert a legjobbaktól tanul… :)

——————————————————————————————–

Hasznos Holmik klasszikusok…. ITT—-> http://www.megaupload.com/?d=H49XCUM4

01. Voodoo Clan: Harmadik Birodalom
02. Hasznos Holmik: Esős napok
03. Hasznos Holmik: Rémálmok
04. Hasznos Holmik: H.A.S.Z.N.O.S.H.O.L.M.I.K.
05. Park Posse: Milyen szép a világ
06. Hasznos Holmik & Abszurd: Túlvilág (remix)
07. Hasznos Holmik & Abszurd: Titanic 98 (remix)

——————————————————————————————–

Ismert és kevésbé ismert trekkek, nem hallott remixek, kiadatlan instrumentálok, 3 óra Faktor által írt zenék bootlegválogatás (Bankos, NKS, Firma, Funktasztikus, Origi, CMB, Erzsébet Squad, Sonny MC, Re print, Ponza, Busa, Ready….)

LETÖLTÉS ITT——— PART 01: http://www.sendspace.com/file/ho0x2m

PART 02:  http://www.sendspace.com/file/50o5sg

———————————————————————————————-

Faktor kiadványok (EP-k, nagylemezek) 2002-2010 között

FAKTOR LABOR (az album 2002-ből, az első megjelent Kriminal Beats CD, ami eddig szerintem a legjobb Kriminal kiadvány is egyben, bár a Rapmotel szorosan lohol mögötte :) )

LABOR EP (remixverziók, instrumentálok, érdekességek egy netes letölthető kis motyó 2005-ből)

AMIRE MI TÁNCOLUNK... (felfogható a Labor folytatásának is, szintén 2005-ből, folytatódnak a füstös, jazzy, sejtelmes fotelzenék)

LABIJAZZ (egy instrumentállemez 2007-ből, Face még több jazz-t pumpált a beatekbe, igazi “csill-csemege”)

BEATEK A LABORBÓL VOL.1 (a tavalyi instrumentális lemez, amelyen régebbi bombák is találhatók, kiderül mi is az a efakáté sztíló)

http://www.sendspace.com/file/88h46m

az 5 lemez egy rar file-ban innen tölthető:    http://www.megaupload.com/?d=BGUTH7R2

—————————————————————————————————

FAKTOR instrumentál szettje a 2011 februári Bounce partyn —-  INNEN TÖLTHETŐ —————>  http://www.megaupload.com/?d=XKK0K4RY

( a megauploados linkek ha szarakodnak, próbálgassátok picit később, működnek, csak ha egyszerre többen töltik, akkor bohóckodik :) )