ÓSULIS KRÓNIKÁK 6.RÉSZ: NOS’CHEZ


29/01/2011 – 20:12 | Feltöltötte:

G-D-L a sziti, 28-as a körzet, Kossuth az utca, azaz az NKS szupagroupa…A hazai paletta egyik legtöbb krafttal rendelkező rímatlétájával, Nos’Chez éj-ké-éj Nospával beszélgettünk…

 
RH – Így elsőként főbb irányvonalnak… Sáv újoncbeli évek…Fila Rap Jam…névváltás Funkrodeo…kontakt Az idő Urai…

NOS’CHEZ – Nem akarok untatni senkit a mexokott mikor alakultatok honnét jött a név szarral. Röviden. Kb.: a 90-es évek elején kezdődött az egész. Sokat uccáztunk, deszkáztunk, lógtunk a téren és ugye semmilyen (a táradalom szerinti) ambícióval, célokkal nem rendelkeztünk. Csak a szüleink unszolására jártunk suliba (én 3 középiskolában is megfordultam, mire leérettségiztem, mert nem voltam mintadiák:))). Akkor úgy éreztük, hogy akik kint művelik a hiphop-ot, és akik szimpatizálnak vele, azok nagyjából olyan formák, mint mi vagyunk. Persze tudtuk, hogy ott mások a problémák, mint itt, de mégis úgy éreztük, hogy majdnem mindenben azonosulni tudunk velük. Egy kaszt vagyunk, csak a világ más pontjain. Lakótelepek, életmód, streetlife. Akkor a rapzene (feketezene), rapelőadók, a tengerentúli társadalom feketebárányai voltak. Túl sokaknak jelentett sokat ahhoz, hogy lesöpörhessék ezt a hiphop nevezetű kényes aktát az asztalról, de legszívesebben nem vettek volna róla tudomást a polgári gondolkodású “rendes” emberek. Az akkori normák szerint rosszat hirdettek (pl.: gengszterrap, graffity-vandalizmus, kábítószer, erőszakos, nyílt szexuális tartalmú szövegek). Nem nosztalgiázni akarok, de ahhoz hogy valaki belém (és rajtam keresztül az NKS-be) lásson, ismernie kell azt az időszakot, kort, ami létrehozott minket. Ha tényszerű adatokra vagytok kíváncsiak, ott a Lord Györemix! interjú. http://romlotthazai.hu/2010/10/osulis-kronikak-3-resz-gyoremix/ Én az életérzést szeretném átadni. Ebben az időkben ha felvállaltad, hogy rapper vagy (kamu basaeball sapkák, bő gatyák stb..), akár célponttá is válhattál. Nem volt elég az se, hogy “reppes” vagy. Ha szar fej voltál, nem voltál életrevaló, tehetségtelen voltál a műfaj kirekesztett, be se fogadott. Jobb esetben kiröhögtek, de az is benne volt a pakliban, hogy szájba verve kullogtál haza. Volt egy természetes kiválasztódás, tisztelet. Mi úgy éreztük, hogy minden szempontból jogunk van ebben a műfajban tevékenykedni, nem hozunk szégyent a magyar rap-re, ki tudjuk fejezni a “fajtánk” érzéseit, világnézetét, ellenszenvét. A Fila Rap Jam előtt már szerepeltünk a Rap1 nevezetű válogatáskazettán. Ez volt az első Nem Köz. Sáv (mert akkor így neveztük magunkat) megjelenés, az első 2 számunk szerepelt a kazin. A „Rivaldafényben” c. track az A oldal első száma volt. Futótűzként terjedt és ezáltal a fame-ünk is nőtt. Két Filán indultunk, a legjobb helyezés a 2.hely volt. Több zsűritag személyes problémák miatt nem akart minket győztesnek, de ez most lényegtelen.

Ez az időszak hozott össze minket a Firmával, aki akkor Budapest number one csapata volt. A tagjai firkászokból álltak, real-ek voltak és nagyon népszerűek. Óriási dolognak tartottam, hogy velük egy posse-ba tartozhatom. A csoport nevét Azúr adta. Az Idő Urai. Eccerűen kifejezte az általunk betöltött pozíciónkat a magyar underground rap mezsgyéjén. Az én értelmezésemben az idő nem fog rajtunk, nem változtat, nem befolyásol. Ebből az aspektusból uralom (uraljuk) az időt. Real-ek maradtunk. Ebből a 10 évből alakult több száz koncert (külföldi és hazai egyaránt), rengeteg közreműködés (szintén külföldi és hazai) és egy örök barátság. Ezúton csókolok minden akkori tagot. Szeretlek titeket. Funkrodeo !? Ez két dologból tevődött össze. Egy barátunk, akivel akkoriban folyamatosan együtt chillin’-eltünk, részese lett egy időre a cru-nak. Közös számokat nem vettünk fel. Ez tulajdonképpen a barátságunkat jelképezte. A másik dolog, ami miatt ezt a nevet szültük meg, az a szűnni nem akaró fanatikus Funkdoobiest imádatunk. Ez a mai napig tart. GDL city=Gödöllő, ami 28-as körzet, amelyik ucca vonzáskörzetében lakunk az pedig a gyilKOSSUTH. Imádom az uccám, a földijeimet és a törzshelyemet a Zsoldos-t.

RH – 4 éve jelent meg csak az első lemez az *****, de sok év melója van benne. Alapvetően igen jó visszhangja van az albumnak a mai napig, csak néhány negatívabb kritikát hallottam, akik 1-2 csillagot elvennének belőle,…ilyesmik, én azért egy 4,5-t adok rá ma is. Hogy értékeled ma ezt a lemezt?

NOS’CHEZ – Ja… Hát az tény, hogy ez nem az a lemez volt, amit leültünk és 1-2 hét alatt megírtunk. Vannak rajta régebbi és újabb ötletek, szövegek, mondanivalók. Tod a saját cuccát az ember nem szokta dicsérni. Volt az év albuma, sok jó kritikát kapott. A Wan2 magazint kiemelném, mert ők elég kritikusak mindenkivel és hihetetlenül szépeket írtak róla, rólunk. Eccer egy fellépésen egy srác azt mondta, hogy nem sok öröme van az életben, az tartja benne a lelket, amikor a gyárból hazafele hallgatja az 5 csillagot. Talán ez esett a legjobban. Hisz ezért csináljuk. A mieinknek szeretnénk örömet okozni a zenénkkel, fellépéseinkkel. Hogy őszinte legyek, leszarom hogy a cd-nk teccik e a köztársasági elnöknek vagy nem. Ne teccen senki olyannak, akit gyűlölök, akikről írtuk az egészet. Kapjátok be! Az NKS nem megvásárolható. Független, szabad csapat vagyunk. Huligánok, lázadók. Ha nem megy, nem kell erőlködnöd, hogy megérts. Vannak akik egyből kerázzák, hogy mit köpök a mikrofonba. I make music 4 my people!!!! Ennyi.
Aki meg kritizál, csimaszként, vagy laikusként, vagy irigyként az csináljon jobbat. Én nem értek egyet a “legyünk toleránsak mindenkivel” elvvel. Ha tisztellek, elfogadom a véleményed, ha nem, sértésnek fogom fel és már kezdődhet is a boogie….

RH – Gondolom ezt ti is úgy érzékelitek, hogy ma már nem lehet sok-sok évet ráülni egy lemezre. Egyre nagyobb a magyar felhozatal, egyre jobbak a fiatalok, ha azt nézzük a 90-es években elég monopol helyzeted volt ha jó voltál, kisebb volt a tömeg, kevesebb embert kellett “félrelökni”…

NOS’CHEZ – Ez csak részben igaz. Hinned kell magadban. Bizonyos értelemben meg kell süketülnöd és vakulnod ahhoz, hogy a saját belső húrjaidat pengethesd. Régen ócskább technikával, de őszintébb rappek születtek. Ma már mindenkinek elérhető az ehhez szükséges hightech, de a hangzás és a profi instruk hajlamosak feledtetni a lényegét a hiphop-nak. A szenvedélyt, az őszinteséget. A vágyat, hogy mint mc, a világ lejobbja akarj lenni. Én csak arra vagyok irigy, aki szerintem egy fos, és a véleményem szerint alaptalanul járó sikert teszi zsebre. Aki kurva jó, az nem zavar ha az egekbe emelkedik…Vele örülök. A 90-es években is volt rengeteg rapzenekar. Szerintem akkor sem volt sokkal könnyebb kitűnni. Maradandót kell alkotni. Sokaknak sikerült. És sokaknak nem. De igazán csak azoknak sikerülhet, akik ennél jobban semmire nem vágynak, és van bennük spiritusz. Akiket erre teremtett a Mindenható. Én hiszek a sorsban, hogy a dolgok nem véletlenül történnek. Velem, velünk sem. Ezért nem origami hajtogatásban értem el sikereket.

RH – Mondok egy képzavart…ha most Mike J. Fox felcsapná a DeLorean ajtaját, aztán egy röpke 15öst visszavinne a múltba, hogy jellemeznéd, amit akkor látnál magyar hip hop szemszögéből? Partyk, előadók, úgy egyáltalán ha a szféráról kellene egy mozit vetíteni…

NOS’CHEZ – Szívesen jáccanék a filmben:)))). Hát… Sok dolgot már az első kérdésben taglaltam. Nem akarom ismételni magam. Az egész akkori atmoszféra más volt. A freestyle battle-ök, a ruhák, az egyszerűség, a rap iránti elkötelezettség, a breaktáncosok által belehelt Jászai Mari tér. Ami nagy örömömre nem sokat változott, az Szeged. Ott minden olyan őszinte, nyers, változatlan. Rajtuk sem fog az idő. Nem a lé számít, meg hogy milyen göncbe vagy. Természetesen a party vonalon haladva ti sem változtok, és ez megint csak külön öröm.

RH – Tényleg a Gödöllő Hangjával mi van?

NOS’CHEZ – Na erre a kérdésre nem számítottam. Sokat vagyunk velük. Ők is maradtak a régik. Pont most veszegetnek fel új számokat, de félő, hogy a zenéjüket már kizárólag a veteránok fogják “likeolni”. Ők tényleg maguknak sütik a pogácsát. A maguk szórakoztatására. Ezzel semmi baj sincs.

RH – És, hogy látod a mai szitut, az újgenerációs szakmát, hallgatóságot? Sok egypálcás előadó van, aki 3-4 májszpésztrek után már koronát követel, de persze van, aki tisztelettudóan a lépcsőházat használja, nem a liftet….

NOS’CHEZ – Én a negyediken lakom és nincs lift. Utálom, akinek van.:))). Ja. VÁGOM. Szerintem nekik a mennyiség, és nem a minőség számít. Lehetnének akár kurva jók is eccer, de a legtöbbjük el se jut odáig. Türelmetlenek. Gyorsan kifosnak mindent magukból, ahelyett, hogy aprólékosan megteremtenék a saját stílusukat. A legtöbb új mc, csapat, megpróbál lemodellezni egy működő projectet, mondván ha nekik bejött, mi is tunk úgy rappelni. Nem pont olyan zenét kell csinálni, mint ami inspirál, mert akkor a mai napig mindenki úgy rappelne, mint Kurtis Blow. Senki nem akarna formabontó lenni, csak a bevált receptet alkalmazná. Ami teccik, azt formáld a saját egyéniségedhez, de tegyél hozzá saját sztilót. Másképp csak kópia maradsz. Lehet lopni úgy is, hogy az megszólaljon, mint zene, de ne feledd, az mindig is a kópia mappában marad, és akkor már inkább az eredeti. Inkább legyen valami első hallásra furcsa, de érdekes, mint egy tökéletes másolmány. De ez az én véleményem. Lehet, hogy mások másra esküsznek. Az biztos, hogy az igazi respektet csak így lehet megszerezni. Nem szeretem az olyan zenéket, ami szövegvilágában távol esik az uccától, szlengektől, ami túl steril, soft, mindenki nyelvére le van tompítva. Amibe nincs egyedi gondolat, őszinteség, csak a minimum, amitől működik a gépezet. Merjetek bírálni, elismerni, újat mondani, saját véleményt felvállalni-kinyilvánítani, és az elismerés nem marad el.

RH – Ecküvel beszéltünk nemrég erről, hogy a magyar média körforgásába, mért nem tud bekerülni a hip hop. Persze nem a celebbohócokra gondolok, hanem kőkemény bólintókra. Nincs egy értelmes médiafelület, újság, tvműsor (bár az egyik zeneadón elkezdődött valami), amely  a magyar hip hopot prezentálná profi szinten. Szerinted waszap van?

NOS’CHEZ – Igen. Ez így van. Talán így is marad. Úgy, hogy ráadásul a mainstream rap kihalt. Ma az underground a divat, amiről a média nem vesz tudomást. Korunk “zeneipara” nem tehetségeket keres, eladható termékeket kreál. Ez olyan mintha a világon egy cipőgyár létezne, aki egy kaptafára préseli ki a lábbeliket, és nem foglalkozna azzal, hogy mi a méreted, vagy teccik e a design. Majd belenősz vagy belepasszírozod a lábad. Mezítláb úgyse fox járni. De mindig lesz olyan, (és talán egyre többen) aki timbaland boots-ot húz fel.:))).Persze ezt jelképesen értem, és nem a márkát akarom futtatni. Mi ha úgy teccik, nem tömegterméket kezdtünk el gyártani, de minden méretben. A mi alatt természetesen a Magyar underground élbolyt értem. Halál a sok kövér üzletemberre, aki ebből csak és kizárólag pénzt lát. Ez sokkal több annál. Mindig lesznek olyanok, akik nem azért csinálnak zenét, hogy befussanak, hanem azért futnak be, mert a zenéjük annyira jó. Ez tesz különbséget zenész és zenész közt. A felfogás. Ha van pénzem ebből az király, de nem tudatosan azért csinálok ilyen, vagy olyan zenét, hogy lóvém legyen belőle. Szerintem ez az underground. Mi akkor is ezt csináltuk, amikor a saját költségünkön jártunk el fellépni, hogy megismerjenek a tagok. Mert ez az életünk. Személyes érdekemnek tartom a hazai hiphop építését, megpróbálok a jam-eken maximumot nyújtani, raj trackeket rögzíteni, hogy azt adhassam át az embereknek, amit nálamnál sokkal nagyobbaktól kaptam.

RH – Nem tudom, hogy csak én érzékelem-e úgy, de mintha a Kriminal nem lenne annyira egységes az utóbbi időkben. Mintha más utakon járnátok. Nem gondoltatok arra, hogy vérfrissítésként be kéne venni pár új arcot, nehogy nyugdíjas legyen a label?

NOS’CHEZ – Nem érzem, hogy nyugdíjas lenne a label. Volt szó róla hogy bevehetnénk új formákat a KRIMINAL-ba, de eddig még nem találtunk olyan feltörekvő tehetséget, akiről egyöntetűen azt gondolná az összes tag, hogy a mi zászlónk alatt kellene tevékenykednie. Ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan fiatal vagy éppen idősebb tehetség, aki szerintünk nagyon hasít. Ezt inkább úgy kell érteni, hogy ez egy régóta működő mindenben egyformán, vagy legalábbis nagyon hasonlóan gondolkodó társaság. Eddig nem éreztük igazán senkinél azt, hogy minden szempontból közénk tartozna. De részemről kamáznám, ha ráakadnánk egy ilyen palira vagy bandára. Erőltetni viszont felesleges, mert sanszos hogy a visszájára sülne el. Hirdetést feladni nem fogunk.

RH – Vagy 2 éve csináltam Hmad-del egy riportot, amelyben előjött a te beefed, ami a Hősök lemezen fut. Ha erről dobnál valamit…a te aspektusodból a sztori…Azóta, hogy áll a dolog?

NOS’CHEZ – Sehogy nem áll a dolog. Nem sikerült megbeszélnünk a nézeteltéréseinket. Amit rappeltem a flashback-ben, azt ma is úgy gondolom. Nem fogok bocsánatot kérni senkitől. Csak igaz dolgokat írtam meg. Ami engem zavar, zavart. Eltöltöttünk 10 kurva jó évet, mint barátok. Ez a 10 év munkában az ő részéről erősen kifogásolható volt. Elismerem, hogy írt bitang trackeket, csak a mennyiséggel, sok esetben a hozzáállással voltak gondok. Mindegy. Nem akarom én őt befeketíteni, így alakult és kész. Jobb így mindenkinek.

RH – DJ Nice az offisöl dj egy ideje….készül az új album, a TDI…de nem kéne már rátolni egy kis nitrót ?:) Egy pár publikus infót, ha megosztanál az új sztaffról…fítek, bítek, mikor, hol…

NOS’CHEZ – Örülünk Dj Nice képbe kerülésének. Nagyon tehetséges producernek, hangmérnöknek, dj-nek tartjuk. Emellett jó, és könnyű vele dolgozni. A rutin és a motiváltság összefonódva ölt benne testet. Pont ilyen emberre volt szükségünk. Segít kiaknázni a jó ötleteket, eljuttatni a megvalósításig. Jelenleg 3. tagként kezeljük az NKS-ben. Reméljük, hogy ez így is marad. A TDI-ről annyit, hogy azoknak, akiknek tetszett az *****, azoknak ez is be fog jönni. Nem fogunk kísérletezni, új ismeretlen vizekre evezni. Mi megtaláltuk, amit kerestünk. Az új NKS album olyan lesz, mint az elődje, csak jobb. A közreműködők listája még nem végleges. Sajnos, ha mindenkit elhívnánk rá, aki teszik, mint MC, akkor minden szám közreműködős lenne. Azt meg még nem akarjuk. Ami biztos pl: Bankos, AKPH. Akik újak pl: Killakikitt, Curtis, stb…Pontosabbat nem akarok kidobni, mer azér kéne valami +lepetés is. Baszottul oda fog verni!!!!

RH – Sokan kérdőjelekkel figyelik az újpesti gangstarap képviselőjével, Curtis-szel való kollabóitokat, hivatkozva a rutin és stílusbeli különbségekre. Erről mit gondolsz?

NOS’CHEZ – Zeneileg, mint fiatal mc, persze hogy kell fejlődnie. Az lenne a gáz, ha azt kellene mondanom, hogy már kiforrotta magát, mert az azt jelentené, hogy ennyit tud, ez a max magához képest, pedig még elég fiatal. Nagyon összespanoltunk vele, a családjával, szeretjük őket. Nagyon kemény family.:)))Ne nagyon baszakodjatok velük:)))Ez nem studiogengszter imidzs. Mindig is sokra tartottam azt, aki hiteles, és hitelesen képviseli az általam mexeretett original rap flow-t. Nem szeretem a túl intellektuel, “nagyon érzéki költői megfogalmazású” előadókat, de a kajak tufa, “zeroszókincsel rendelkező” senkiket sem. A kettő között van az arany középút. Streetknowledge. Uccai bölcsesség legyen benne, legyen benne kraft, kiállás, egoizmus, lázadás (amolyan bassza meg mindenki sztiló).
Nem azt csinálja, amit mi. De ez kint is így működik. Smoothe the hustler is összeállt ICE-T vel. És ők azért stílusilag, lakóhelyileg is távolabb vannak egymástól, mint mi. Sokat lógunk együtt, “egy sávon vagyunk”….

RH – Mennyi is…vagy 15 éve van NemKözöltSáv? Szerintem az akkori generációból mára egykézszámolós azon csapatok száma, akikben megmaradt a lendület…Nálatok ez nem hobbi…látszik…Hivatás. Ha ezt a 15 évet kellene jellemezned, hogyan tennéd? (alázat, tisztelet, eltökéltség…)

NOS’CHEZ – Ezt nagyon jól látod. Én azt szoktam mondani, hogy legyél alázatos a műfajjal és kritikus önmagaddal szemben. Azt tartom szerencsésnek, hogy az embereknek is az teccik, ami nekünk. Így azért könnyebb. De ettől függetlenül, sok mindenen átment az NKS KRU. Voltak olyan dolgok, amiket egyáltalán nem volt könnyű megoldani. Sok türelem és elszántság kellett ahhoz, hogy itt csapassuk a mai napig. Hogy kamázzanak az emberek, azonosuljanak a szövegeinkkel, zenénkkel, velünk. Ez valószínűleg azért van, mert ez sugárzik belőlünk. Hazudnék, hogyha azt mondanám, hogy mi mindig csak magunknak csináltuk a zenét. Én hívő vagyok. A hitem nem csak JÉZUSBAN erős, hanem ebben a műfajban is. Szeretnék örömet okozni a cuccommal azoknak, akik befogadóak erre. Az underground rap sose hal meg. Ameddig én élek azon leszek, hogy ez ne történhessen meg. De ezt nem én fogom eldönteni. Álljatok ki az RH-ért, a magyar vonulatért, vállaljatok fel minket, ha szeretitek azt, amiben mozogtok. Váljon a rögeszméteké, és akkor elmondhatjátok, hogy eleget tettetek ezért a szubkultúráért. Ismerjétek el a régi nagyokat és az új tehetségeket egyaránt. Tekintsetek testvérként a hasonló elveket valló Embereitekre, mert ők a testvéreitek. És ha ez így történik, nagy baj nem lehet…..

Korai NKS felvételek… trekkek, freestylok, lájvcuccok az ***** előtti időszakból. 10 db NKS klasszikus egy rarban itt: http://www36.zippyshare.com/v/26108209/file.html

01 Nem Közölt Sáv – Nospa freestyle Rock Steady Beat Radio
02 Nem Közölt Sáv – Csak a 3
03 Nem Közölt Sáv – Rivaldafényben
04 NKS (Nem Közölt Sáv) – Megszól6nak
05 NKS – Csalók
06 NKS – Dőlnek ránk a házak (live)
07 NKS – Mijjafontoss
08 NKS – Mikrofonparty Mixtape skit
09 NKS – IQtape skit
10 NKS – Live Freestyle Székesfehérvár