Hírwevők Reprezent


13/09/2010 – 16:03 | Feltöltötte:

Egy bemutatkozó kis riport a Hírwevőktől…beszélget : Dzsó.

Mutassátok be magatokat és, hogy hogyan kerültetek kapcsolatba a kultúrával, és hogy alakult ki ez a formáció?

 Raporter: 99-2000 ben kezdtem el rappelni az akkori barátaimmal 1 kis házban indult minden. Ott nyomtuk kis Oldschool magnóval vettük fel a rappeléseket. Aztán jött a “bárhová megyünk útközben Freestyleba  rappelünk a beatboxra”időszak.   Ment a break az utcán, vállon magnó, bő gatya, graffiti Bandázások. (Legjobb volt)

Nyomattuk még kazira az első cuccokat és a végén összeállt ebből a szárnypróbálgatásból a Rappertoár ami akkoriban bejött  sok embernek. Aztán az 1ik fellépésünket látta az Rh-Crew és mondták, hogy nem e lépnénk fel a következő RH-n persze, hogy de volt a válasz. Így az első Rh-nk 2001-ben volt,  ahol akkor felléptünk. Ez olyan hatással volt ránk maga a hely, a festékszag, trógerség és az egész közeg, hogy mikor beléptünk “otthon édes Otthon” mondtuk persze a zsíros kenyeret hagymával se hagynám ki. :) Ez ment pár évig jártunk fellépni erre, arra Böszörmény, Debrecen, Balmaz, de a végére már csak 3 an voltunk a 6 tagú bandából, mert a többiek kiváltak. Addigra már volt tapasztalatunk és akkor jól ment a “szekér”. Csináltunk pár bulit is, mint szervezők.

Aztán szétment a csapat elkezdtem freestyle-ozni,szóló-ban, erre a Kilpres nevű Balmazi DJ srác elhívott hozzájuk zenélni. Őt így ismertem meg, azóta velünk mozog és nekünk pörgeti azt a bizonyos fekete korongot. Mindeközben Dhokkal összeálltam és lett a Hírwevők, voltak még zavarok, de utána jött Skugah és így indult el.

SkugaH: Elsőnek unokatesóm Ib.-által kerültem közel ehhez a szférához, mivel náluk mentek a nagy bandázások az akkori DON családdal. Kaptam tőle pár kazit első pl. Cypress Hill első albuma.(amit szétfüggtem).  Aztán kaptam instrumentálokat tőle és elkezdtem szövegeket fabrikálni, fel is vettem 3 tracket.(akkor voltam 15 éves). Ezeket a trackeket elvittem Raporterhez, hogy meghallgassa 1 közös sörözés után. (ezért még büntettek volna :) )Erre Raporter látott benne fantáziát és ez által tovább folytattam. Kis idő elteltével jött Raporter, hogy nem e lépnék be a Hírwevőkbe. És így indult el a máig ismert felállás.

Dhok:  Szerettem mindig rossz társaságba keveredni, mert lázadó korszakomat éltem. (mai napig :) ) Az egyik ilyen társaságban meghallottam Ganxstának az „egyenesen a gettóból” kaziját 98 körül. Nálam itt kezdődött. Raporterrel nem volt nehéz megismerkednem, az elemiben egy padsort koptattunk. Sokat lógtunk együtt és összefirkáltunk mindent ami elénk került… Másolgattuk egymásnak a kazikat, és egyre jobban kezdett a fülem az underground vonal felé húzni.. Amik akkoriban nagy hatással voltak rám a Mikrofon party, Filás cumók, Firma; kintről pedig a WU, Beastie Boys, és az Összes akkori Francia cumó. Ezután elkezdtünk partykra járni, és akkor teljesedett be igazán a „Szerelem”.

Kipróbáltunk mindent, ami ehhez a Szubkultúrához tartozik, de úgy éreztem, hogy igazán a zenében tudom kifejezni magam. És úgy döntöttem én is a mikrofon mögé állok. Aztán jöttek a nyomulások itt-ott. (Rap Beats Rádió, Freestyle cumók). A többit meg már vágjátok.

Kik segítik a munkáitokat így vagy úgy valamilyen formában?

 Először lett 1 fotósunk Maris személyében, aki állandó kapcsolatban volt velünk, és mindig fotózott minden bulin csak privátba és utána már “hivatalosan” is a fotósunk lett. Akkor jöttek a breakesek a Domination Style, jöttek nekünk táncolni fellépésekre ezáltal tudtuk meg, hogy az 1-ik srác alapokat is készít. Ő Breakers, aki aztán mindig küldte az alapokat és mi válogathattunk kedvünkre melyik tetszik, nem tetszik így ő is “Crew” tag lett a Panel dzsungelből. Aztán csinálgattuk a zenéket és volt 1 “srác” Beckur ki videót tett a zenéinkre. Saját maga örömére és elküldte nekünk. Ő így került a csapattal kapcsolatba s lett a crew tagja. Aztán van pár jó barát kik támogattak mindig és jöttek velünk fellépni az 1ik ilyen Dzsó  ki mindig segített minket, amiben tudott hol alapokkal, hol mással. Még van 1 srác, akit kiemelnénk ő „Alkesz” akit Kilpres által ismertünk meg, neki nagy barátja ő is videózott nekünk még az elején és mindig eljött minden fellépésre csápolni. Illetve nevéből adódóan vele alapoztuk meg a hangulatunkat. :)

Mi hozta meg az „áttörést”?

 Volt 1 „kelet szava” nevű album, ami az első albumunk volt azzal elmentünk Debreceni partykra fellépni, de nem igazán sok helyre jutottunk el vele. Ez volt az első „komolyabb Cucc”. Megcsinálta Skugah és Dhok a kaptok 1 falatot című tracket ami után sorra jöttek a pozitív visszhangok, ez  sok motivációt adott ,hogy  csak van bennünk valami. 2010-ben Benevezett Skugah 1 versenyre a „Told a májkot szarvastól tokajig” néven futott. Aztán végül úgy alakult, hogy Skugah néven voltunk kiírva, de az egész hírwevők indult a versenyen. Ennek a versenynek köszönhetjük a legtöbbet, illetve a rengeteg próbának, amivel a versenyre készültünk. Második helyezést értünk el. Itt Pierci pakolta nekünk az alapokat és csinált nekünk pár alapot, illetve karcot. És a szervező Gyurma felfigyelt ránk, ami végül oda vezetett, hogy ő lett a fellépéseinket intéző személy. Általa nagyon sok helyre eljutottunk már, mint például: Tokaj Hegyalja Feszt, Eger, Szarvas, Békéscsaba, Szeged. Azután ezeken a fellépéseken ugyebár a hazai underground bandák színe-javát megismertük mivel ők is felléptek.

Mik a terveitek a jövőben?

Jövő évben lesz új album jópár közreműködővel, de ez egyenlőre még legyen titok nem akarjuk lelőni a poént.

Végszó képpen még mit mondanátok el ?

Köszönet a Romlott Hazai csapatának, a Hosszúpályi Gangnek, Don Familynak, mindenkinek aki bármilyen formában is támogatott bennünket, az összes B-Boynak, Graffitisnek, MC-nek, DJ-nek és persze mindazoknak akik szeretik a hip-hop-ot. Béke